Tussentijdse Toets

Berry Black 19 okt 2019 / 15:45 uur

Op mijn 18e heb ik ooit autorijlessen genomen, maar ben daar ook weer mee gestopt. Of dat op eigen initiatief was of op dringend verzoek van de Taskforce Rampenbestrijding laten we even in het midden. Nu probeer ik op latere leeftijd alsnog mijn rijbewijs te halen.

Wat al snel opviel tijdens de rijlessen is wat voor mafkezen er verder in het verkeer rijden. In het verkeerstheorieboek zou, naast het hoofdstuk ‘Blinden en gehandicapten’, ook prima het hoofdstuk ‘Opgeschoren types in getunede Golfjes’ passen.

Na een (fiks) aantal rijlessen kan je bij het CBR een Tussentijdse Toets aanvragen. ‘Dan raakt de leerling alvast vertrouwd met de structuur van het examen’ aldus de marketingafdeling van het CBR. De echte verkooptruc zit echter in de bijzondere verrichtingen: als je die tijdens de Tussentijdse Toets goed uitvoert krijg je daarvoor vrijstelling bij het echte examen.

Dus vol goede moed (doodsangst) ging ik op voor die Tussentijdse Toets. Officieel moet je daarbij twee bijzondere verrichtingen uitvoeren, maar het CBR heeft er stiekem nog een derde ingebouwd: voor je met je lesauto het terrein van het CBR oprijdt moet je een kaartje trekken. Ik kom echter vaak zover van het ticketapparaat uit dat ik tot over mijn middel uit het raam moet hangen om een kaartje te pakken. Als ik ooit mijn rijbewijs haal dan neem ik altijd een chimpansee mee om kaartjes voor mij te pakken.

Eenmaal binnen werd ik voorgesteld aan de examinator en kon de toets beginnen. Omdat een zittend beroep voor examinatoren nog niet lui genoeg is moet je zelf de navigatie instellen en die de route laten aangeven. Onderweg komen dan de bijzondere verrichtingen. De eerste was achteruit in een vak inparkeren. Dit ging in één keer goed, als ik tenminste had afgereden in een tank. Ik stond midden op twee vakken. ‘Geeft niet, je mag corrigeren’ stelde de examinator mij gerust. Bij de tweede poging kwam ik wonderbaarlijk precies in het linker vak uit. Dat ik op het rechter vak mikte hield ik wijselijk voor me. De tweede bijzondere verrichting was de bocht achteruit. Waar mijn rij-instructeur altijd hamerde op het dicht langs de stoep rijden, nam de examinator er genoegen mee dat ik net het naastgelegen gebouw niet ramde.

Eenmaal terug bij het CBR kreeg ik de uitslag: nog oefenen met vlot doorrijden, maar vrijstelling voor de bijzondere verrichtingen. Nu vol goede moed op naar het examen. Nou ja, goede moed: is er een kans dat de zelfrijdende auto voor die tijd volledig is ingeburgerd?

Reageer op artikel:
Tussentijdse Toets
Sluiten