Toonbeeld van vechtlust

Oscar van Schijndel 18 sep 2019

Ik heb je eigenlijk nooit echt goed gekend. Als ik je voornaam hoorde, dan gingen mijn gedachten naar een vrijheidsstrijder, over wie een hier niet nader te noemen Zweedse popgroep ooit een liedje maakte. Dat was in 1976, jouw geboortejaar. De naam Ricksen moest ik vooral associëren met het nationale team van jouw sport. Maar dan hoorde ik toch vooral andere namen. Marco van Basten, Dennis Bergkamp, Marc Overmars, om er maar een paar te noemen. Spelers die wedstrijden hebben gewonnen maar ook hebben verloren. Nu pas lees ik dat met jou op het veld Oranje nog nooit een wedstrijd heeft verloren. En ik lees nu ook dat je twintig seizoenen betaald voetbal hebt gespeeld. Er zijn er maar weinig die dat kunnen zeggen.

Jouw naam kwam bij mij vooral naar voren na dat moment waarop je besloot te stoppen met betaald voetbal. Dat was in 2013. Een geheimzinnige ziekte was in jouw lichaam gekropen. Een ziekte waar we nog zoveel van moesten ontdekken. Zo af en toe op het station of op straat werd mij op de ernst van deze ziekte gewezen. Dan zag ik een aanplakbiljet met daarop een man of vrouw op leeftijd met de begeleidende tekst “ik ben inmiddels overleden”.

Maar zo wilde je niet eindigen. Je wilde de eerste zijn die deze ziekte zou verslaan en overleven. Jezelf van die ziekte bevrijden. Iemand moet immers de eerste zijn, en jij voelde je geroepen die iemand te worden. Je richtte een stichting op, stelde een team samen voor een erewedstrijd waarin je ondanks je ziekte nog een paar minuten als invaller meespeelde. Dat was in het stadion van Fortuna Sittard, waar je je carrière begon en eindigde. Maar het geluk was uiteindelijk niet aan jouw zijde.

Op 18 september 2019 moest je jouw strijd tegen ALS staken. Maar onze strijd tegen ALS zal altijd door blijven gaan. Ooit zal er iemand opstaan, die ALS verslaat. En nu ik dit zo schrijf, heb ik het gevoel dat er iets in de lucht hangt. Dat jouw licht op ons schijnt. Zoals in dat liedje. En dat die iemand opstaat en zegt: "If I had to do the same again, I would, my friend, Fernando."