Bibian

Michiel Geurtse 10 sep 2019

Je hebt winnaars en je hebt overwinnaars. Maarten van der Weijden overwon kanker en won goud, daarnaar overwon hij al onze harten door iets onmenselijks te doen. Een Elfstedentocht zwemmen. Tweemaal zelfs.

Overwinnaars zijn mensen die ons inspireren. Die laten zien dat het glas halfvol zit. Hoezeer wij ook kunnen zeiken en zaniken over de meest ondergeschikte randzaken als het weer of welke voetballer in het Nederlands elftal het slechtst was. Hoe wij lekker veelal anoniem mensen afbreken op sociale media. Hoe wij het liefst altijd naar een ander wijzen als het ons slecht gaat. Er lijkt wel een angst te zijn om in de spiegel te kijken. We zullen het nooit toegeven, maar een groot deel van ons laakt het zelfverantwoordelijkheid. Schuift dit onder het liefst bij allerlei instanties. Inclusief de schuld.

Een overwinnaar doet dit niet. Bibian Mentel zei het zo mooi. Je moet denken in mogelijkheden. Niet zeggen: ik kan dit niet. Zij draait het om: maar ik kan dit wél! Dat doet Bibian.

Daarom ben ik een beetje verliefd op Bibian. Met mij heel Nederland vermoed ik. Haar ontwapende glimlach, de ogenschijnlijke zachtheid. Deze heldin won drie keer goud op de winterspelen en overwon iets van elf keer kanker.

Tijdens de laatste wedstrijd tegen deze verschrikkelijke ziekte oefende ze ook nog even voor een danswedstrijd. Zo eentje met bekende Nederlanders op tv. ‘Even’ ervoor zorgen dat ze er stond. Ze hoopte dat ze mensen kon inspireren. Ze deed veel meer dan dat.

Bibian liftte eigenhandig de dansshow op tot ongekende hoogte. Ze kwam, ze zag en overwon heel Nederland. Ook ik zat met een zakdoek voor de buis bij de eerste aflevering. Wat een uitstraling. Wat een superheldin!

Bibian Mentel is het levende bewijs dat hoe zwart de momenten in je leven soms kunnen zijn, er is altijd een speldenkopje licht waar je naartoe kunt. Of je nu een topsporter bent of tuinman, mantelzorger of patiënt. Ja, we hebben het niet allemaal even breed en nee, het leven is niet altijd een aardbei. Ooit zei een beroemde Nederlander: voor één grootse overwinning moet je eerst heel vaak verliezen. Daar zit een waarheid in. Kijk naar Bibian. Kijk hoe ze elke week weer swingt en straalt op tv. De dood vroeg haar meerdere malen voor de danse macabre, maar zij zag de mogelijkheid voor de salsa met het leven. Laten we dan allemaal van het leven een grote salsa maken. Die mogelijkheid is er. Denk daar maar eens goed over na.