Oproep aan gebiedscommissie Kralingen-Crooswijk

Debora Fernald 20 jul 2019

Terwijl wethouder Kasmi zich druk maakt om het Eurovisie Songfestival naar Rotterdam te halen, moet mij als gebiedscommissielid toch iets van het hart.

Nieuw evenementenbeleid is de laatste tijd onderwerp van discussie. Vooral toen vrijkaarten voor het Reggae Festival, 28 juli, Kralingse Bos aangeboden werden. Met het accepteren van vrijkaarten zou de integriteit van de gebiedscommissie in het geding komen. Door woorden als ‘integriteit’, ‘transparantie’ en ander willekeurig taalgebruik van sceptici wordt alles een probleem. Je zou bijna vergeten dat in Rotterdam niemand omkomt van de honger.

We zitten in Kralingen met een luxeprobleem. Het Kralingse Bos is populair en niet iedereen zit te wachten op alweer een feestje. Bovendien is onze wijk een wijk van uitersten. In Kralingen-Oost mensen met geld om procedures aan te spannen en in Oud-Crooswijk alleenstaande moeders met hun dagelijkse stapel aanmaningen. Ik bedenk ‘wiens lot ik mij meer aantrek’. Ik wil niet zeggen dat de gebiedscommissie als ‘ogen en oren van de wijk’ blind en doof is als het gaat om ‘echte verhalen’ en ‘echte ellende’. Ik zal ook niet zeggen dat we blind zijn voor de gevolgen van ons handelen. Maar ik vermoed wel dat een aantal gebiedscommissieleden, zich wat oogkleppen heeft laten aanmeten.

Ik realiseer mij dat ik mensen niet kan veranderen, maar ik zal mij nooit neerleggen bij een gevoel van onmacht. Ik zie het als mijn opdracht om ervoor te zorgen dat iedereen mee kan komen, mee kan doen en gelijk behandeld wordt. Ik wil er niet alleen zijn voor mijn specifieke achterban. Ook als dit betekent dat ik mensen hiermee tegen de haren instrijk. Ik geloof in een democratie, waar meningsverschillen met respect en fatsoen besproken worden in plaats van gescheld en geschreeuw. We moeten stoppen met schreeuwen over dingen die wij als gebiedscommissie niet kunnen veranderen.

Het stadsbestuur wil een Rotterdam dat bruist. Maar als het zo doorgaat is, zoals Jules Deelder zei. ‘Het enige dat in Rotterdam bruist de Hofpleinfontein’. Naar elkaar omkijken en elkaar een pleziertje gunnen, meer vraag ik niet. Voor nu ga ik lekker genieten van het Reggae Festival, muziek, eten en kinderactiviteiten, mede mogelijk gemaakt door het Jeugdcultuurfonds Rotterdam. En kom nou niet aanzetten met, ‘Als ik dat geweten had’. Want als je ergens niks van weet, dan kun je er ook niks van vinden. Ik volg in ieder geval mijn hart, want dat klopt.

Debora Fernald (gebiedscommissielid GroenLinks Kralingen-Crooswijk).