Transgentle

Erwin Troost 26 mei 2019

Een aantal jaren geleden had ik een discussie met een transgender. Zij was geboren als man en is daarna een prachtige mooie vrouw geworden. Maar ik mocht haar niet als vrouw zien, want ze is een transgender. Ik plaats mensen niet in hokjes. Een rups heeft zichzelf nooit een rups genoemd en een vlinder zag in zichzelf geen vlinder en toch zaten zij in dezelfde cocon.

Van mij mag je lesbisch, homo of een heerlijke Erwin zijn. Je bent. En een transgender heeft te maken met een transformatie en daarna ben je diegene die je wilt zijn. Althans dat hoop ik echt. Een flamingo is ook maar een dier dat op één poot geboren had willen worden. Laatst zei Sarah Bettens, de zangeres van K’s Choice dat ze zich zou laten transformeren tot transman Sam Bettens. Maar één reden vond ik vreemd. Ze vertelde dat ze dan ook in een blote borstkas kon rondlopen. Ik jammerde op de vloer, kroop op mijn blote knieën, sloeg met een harde hand op de grond waarop ik normaal gesproken loop en dacht: “Maar dat kon altijd al, mens!” Verdomme, we hebben het niet door hè mensen. Wij plaatsen die stempels niet. Dan doen jullie zelf. Jij Duyvis pinda. Moeten we nu overal een “OKÉ”-stempel opzetten? Alles mag hoor. Als je als man make up wil kopen dan ga je gewoon naar een afdeling en koop je eyeliner of lippenstift. Hallo, in de 18e eeuw droeg men pruiken, make-up en dan hebben jullie nu vooruitstrevende briljante gedachtes, mijn lieve David Bowies, Robert Smithies en Boy Georgies. Nou, nou, wat zijn jullie gedurfd en nieuw zeg!

In de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw waren er al transgenders, maar zij bevonden zich gewoon onder de mensen. Nu komen ze op televisie om geaccepteerd te worden door de maatschappij en hebben ze zich een stempel gegeven. Halloo daar, jullie zijn een man of een vrouw in een ander lichaam. Nou en? Foutje gewoon van de natuur. En fijn dat je jezelf mag zijn. Dat we de techniek hebben om dat aan te passen en te veranderen. Maar ik ga je nu hard beledigen, want voor mij jullie stuks voor stuk allemaal prachtige mooie mensen. Accepteer dat nou eens, lieve heerlijkerds. Kom op vlieg, fladder en wees mooi kindertjes, mensen, lieve mooie aardige mensen. Jouw harteklop is hetzelfde als mijn harteklop. Dat heeft geen stempeltje nodig. En ik wil daar voor de rest gewoon gentleneutraal over blijven.

Echter nog één ding: Een enkele sneeuwvlok kan een bamboe doen buigen, maar de sneeuwvlok zal zwijgen over de gebeurtenis. Zij is en zij doet het gewoon vanuit haar eige