Moeders zonder kinderen en andersom

Imka Meuwese 8 mei 2019

Moederdag, een dag waarop moeders in het zonnetje worden gezet. Toch is deze dag voor sommigen juist een trieste dag: Vrouwen die bijvoorbeeld een kindje hadden, of gehad zouden willen hebben, maar ze om allerlei uiteenlopende redenen niet (meer) hebben.

Misschien lukt het niet om zwanger te raken, eindigde de zwangerschap in een miskraam, is er een kind overleden, er kan ook een kind zijn afgenomen en uit huis geplaatst, ontvoerd zijn of weggelopen. Wie weet leeft het kind duizenden kilometers van de moeder vandaan en heeft een oorlog of ander leed hen uit elkaar gedreven.

Talloze oorzaken zijn er te bedenken waarom een moeder haar kind(eren) moet missen. Ook ik heb helaas geen kindje op de wereld mogen zetten en richt me op Moederdag vooral op mijn eigen moeder. Ik ga iets leuks met haar doen en probeer eventuele sombere gedachtes van me af te zetten. Het werkt voor iedere vrouw anders, hoe hier het beste mee om te gaan, maar mij lijkt het sowieso goed om op deze dag extra lief voor jezelf te zijn. Geef de liefde die je voelt, voelde of gevoeld zou hebben voor je kind even aan jezelf, troost jezelf en leg jezelf in de watten. Wees voor heel even je eigen (innerlijk) kind en laat jezelf voelen wat voor liefdevolle moeder je bent, was, of had kunnen zijn.

Dan zijn er nog kinderen die geen moeder meer hebben en ook voor hen is deze dag pijnlijk. Zij hadden wellicht dolgraag iets leuks voor en met hun moeder willen doen en missen haar op deze dag nog eens extra. Er zijn natuurlijk situaties waarbij kinderen juist beter af zijn zonder hun moeder maar in dat geval voelen zij mogelijk op zo’n dag nog sterker het gemis van een liefhebbende, betrouwbare en zorgzame moeder. Voor alle kinderen zonder moeder hoop ik dat zij op Moederdag wat extra aandacht krijgen van hun vader of, indien ook niet aanwezig, van hun directe omgeving.

Tegen iedereen die het op deze dag moeilijk heeft omdat er oude of juist verse wonden worden geraakt, wil ik zeggen; Je bent niet alleen! Laten we, ondanks het verdriet en gemis wat er uiteraard mag zijn, ook bewust even stil staan bij alles wat we wel hebben en waar we met plezier aan (terug)denken.

Ik wens alle moeders met kinderen alvast een heel gezellige Moederdag en realiseer je hoe gezegend je bent.