Duveltjes in een doosje

Harrie 9 mei 2019

Frans Timmermans legde in een Duitse tv-debat programma even uit wat hij wilde bereiken als hij commissie voorzitter wordt als Juncker vertrekt .
Ik maak me niet gauw bezorgd, maar als hij al spreekt dat wij allemaal geld in een potje moeten stoppen om de WW en pensioenen te betalen van landen die het niet zo breed hebben, dan word ik niet alleen bezorgd maar een beetje huiverig van die man. We moeten allemaal solidair zijn als het gaat om sociale gerechtigheid en we moeten een Europees leger enzovoort.

Hij steeg naargelang hij verder kwam, in zijn uitleg, naar iets ontastbaars, je kunt zeggen hij verhief zich tot keizer van Europa en nog hoger. En het Nederlands Parlement wordt dan huurder van een stukje EU . Een mooi vergelijk daarop heb ik wel; een kennis van mij vroeg eens geld aan zijn vrouw als zakgeld waarop zijn vrouw antwoordde: ,,Je heb je natje en droogje en je heb mij, dus je heb geen geld nodig.” Dus Nederland heeft geen Parlement nodig we hebben Europa en we hebben Frans Timmerman. Het zal dan wel geen duveltje in dat doosje zijn, maar een enge gedachte heeft die man wel.

En over duveltjes gesproken. Amsterdam was er trots op een primeur te hebben: onze groene Femke Halsema had een mooie droom heel Amsterdam moest elektrisch gaan autorijden. Mooi was mijn eerste reactie het duveltje achter al die klimaatmaatregelen komt nu zijn kop eens opsteken. En nu kan men eens in praktijk zien wat het zoal inhoudt: geen auto’s meer van 1.500 euro op de weg. Auto`s van hard werkende mensen die zich van APK naar APK zwoegen om maar een autootje te kunnen permitteren en dat mag straks in 2025 niet meer men moet van een salaris of uitkering een elektrische auto kopen van ca 30.000 euro.

Deed me denken aan vroeger waar alleen de dokters en burgemeesters zich een auto konden permitteren. Het zal zo’n vaart niet lopen dacht menigeen, zolang men maar over CO2-uitstoot heeft en de rampzalige gevolgen ervan?

Bedrijven sturen nu brieven aan Tweede Kamer-leden waarin men uitlegt dat de heffingen, die men moet betalen wel eens de nekslag zou kunnen beteken voor het bedrijf.
We maken papier en verbruiken veel energie dus men kan dan wel nagaan dat die CO2-heffing niet bevorderlijk is voor de werkgelegenheid .

Ik hoop dan ook dat bij de Europese verkiezingen men geen duveltje in een doosje heeft gekozen. Samenwerken in Europa is prima, maar dicteren uit Brussel is gelijk aan communisme. Solidariteit.. maar niet van mijn spaarpotje.. toch?