Bevalling (door mannenogen)

Berry Black 12 apr 2019

De bevalling blijft voor mannen een onheilspellend fenomeen. Je wordt er als man ook nauwelijks op voorbereid. Ja, vrouwelijke collega’s zijn niet te beroerd om hun eigen bevalling tot in detail aan jou na te vertellen. Verloren slijmproppen, gestripte baarmoeders, het zijn smakelijke gesprekken onder de lunch.

Veel meer voorbereiding dan een keer meegaan naar de zwangerschapscursus kun je als man ook niet treffen. Je zit daar met een hele groep te ploeteren op het wiskundige raadsel: Hoe krijg ik deze baby door die ogenschijnlijk veel te krappe gang? Hint: de antwoorden ‘schuifpui installeren’ en ‘genoeg WD-40 inspuiten’ lijken vanuit mannelijk oogpunt correct, maar zijn het niet.

De daadwerkelijke bevalling begint meestal als de vliezen van de vrouw breken en ze vruchtwater lekt. Tip: klaag dan niet dat je pas gedweilde vloer nú alweer vies wordt. Vruchtwater is meestal helder van kleur. Mocht het groen zijn, wees dan niet bang dat er een Gremlin uitkomt, maar ga wel direct naar het ziekenhuis. Niet lang daarna krijgt ze weeën, die geleidelijk heftiger worden. Als het goed is heb je inmiddels de verloskundige gebeld, die even later (wat voelt als een eeuwigheid) bij je aanbelt of in het ziekenhuis op je wacht. Verloskundigen zijn mensen die graag vieze horrorfilms kijken en daarvan hun beroep gemaakt hebben. Die kunnen dus tegen een stootje.

De weeën zullen langzaamaan pijnlijker worden. Je kunt daar als man weinig aan doen. Wel kun je je hand aanbieden om in te knijpen. Vrouwen hebben echter in hun zwangerschapsverlof heel veel tijd om hun vingers te trainen met appen, haken en gamen. Dit knijpen voelt daardoor alsof een chagrijnige Hulk je hand vermorzelt. Terwijl je vingers geplet worden, klaag dan niet dat dit het pijnlijkste moet zijn dat iemand ooit gevoeld heeft. Dat wordt niet gewaardeerd.

Na de weeën is er volledige ontsluiting (het goede antwoord op het eerder genoemde raadsel) en begint de persfase. In films bestaat dit uit 1 á 2 shots, in werkelijkheid kan dit 1 á 2 uren duren. Langzamerhand komt je kindje ter wereld. Ook daarbij kun je als man alleen ondersteunen en aanmoedigen. Tip: laat daarbij je ratel en gastoeter thuis. Als het hoofdje zichtbaar is, zal de vrouw nog eenmaal hard persen en voilà, daar is je zoon/dochter/toekomstige transgender. Kijk ten slotte eens naar de bende om je heen en besef dat een bevalling alleen in figuurlijke zin een mooie gebeurtenis is.