Symboliek, symbolisch, vaasje of/en Rutte

Ach goh, Rutte had een vaasje genomen als voorbeeld dat onze samenleving erg broos is en wij ‘Nederlanders’ er voor moeten waken dat de ‘kwaadwilligen’ onder ons wel eens het vaasje zouden kunnen laten vallen.
En zo dacht hij dat het vaasje mooi in ere zou kunnen worden gehouden voor de Statenverkiezingen. Een slimme zet of een gebrek aan motivatie om ‘weer’ iets origineels te bedenken?

Een vaasje als symbool voor onze politiek. Klein en hol van binnen ook, volgens Rutte.
Zo ook het langer doorwerken; maar of men gezond de eindstreep haalt?
Aangifte doen bij de politie voor de statistieken?
Meer aandelen KLM kopen en de boze Fransen?
Gezondheidszorg alsmaar duurder, maar ook duizenden tweedehands rollators vernietigen?
Oplichters, die alleen nog dankzij een tv programma worden aangepakt.
Hennepplantages in woonwijken groeien als mais op het land.
Zomaar een greep van breekbare vaasjes, die symbool staan voor de symbolische politiek die erbij staat; het vaasje zien wankelen en laten vallen.

De symboliek van de politici, daar valt onder: telkens dezelfde outfit dragen en het ingenomen standpunt als een mantra herhalen, geen minister mogen ontslaan wegens onkunde zodat men betere mensen op die plekken kan krijgen zonder dat een regering hoeft te vallen.

Een nieuwe wind die er kon komen met Fortuyn en nu weer kan komen met Baudet (FvD), zou kunnen helpen om de dames en heren die na decennia regeren eens van hun te hoge stoel afkomen.
Want de minachting die Baudet nu krijgt, de hoon van ‘wat weet jij er nu van’ en dat van lieden die zelf niet mogen denken in partijbelang, doet mij toch denken aan Fortuyn zijn tijd.

Baudet die in de Tweede Kamer wilde luisteren naar een vraag en hardop ging nadenken of het wel klopte wat de andere partijen wilde .
Wat een onbenul, wat een sukkel, geen verstand van zaken, niet over nagedacht; je zag dat de andere politici denken.

Symbolische reactie voor iets wat men zelf ook zou willen denken en een eigen mening durven zeggen; even tegen de het kastje stoten waar het vaasje in staat, even het vaasje laten wankelen.

En ach, als men zich druk maakt om het Delfts blauwe vaasje, maar het Engels servies zomaar aan diggelen gooit? Tja… dan is verduurzamen het toverwoord toch? We spiegelen ons aan andere landen waar we niks aan hebben. Het kost ons geen symbolische miljarden, maar wel ons vaasje meneer Rutte!!