Op de grens tussen positief en negatief

‘Mag ik jou iets vragen?’, vraag ik aan Fer die aan de andere kant van de tafel naar zijn telefoon zit te staren.

‘Fer!?’

‘Ja schat’, reageert Fer. Ergens moet ik lachen. Zo typisch hij. ‘Zullen we eens in energie denken?’

‘Wat bedoel je?’, vraagt hij terwijl hij zijn telefoon weglegt.

Nou, of zij je energie oplevert of enkel energie kost? Hij kijkt me aan. ‘Eigenlijk kost ze me meer, maar het komt wel goed.’

Bij hem komt altijd alles goed, bedenk ik me.

Ik ben een voorstander van positief denken. Positieve energie brengt je verder dan negatieve, maar wel de realiteit voor ogen houdend. Fer wil graag door haar muurtje heen breken. Ik zie dat het waarschijnlijk een uitzichtloze situatie is. Maar Fer blijft er aandacht en energie aan geven. Als ik naar Fer kijk, vind ik dat de realiteit bij hem niet meer voor ogen is. Ik laat hem. Hij is niet het type, dat je kunt adviseren. Fer is het type ‘ik praat, jij luistert’. En dat probeer ik dan ook. Soms stel ik heel doordacht een vraag, zoals de energievraag. Wellicht kijkt hij dan heel even vanuit een andere invalshoek.

Nog geen twee weken later komt het bericht wat ik Fer niet in zijn mond wilde leggen. Hij heeft afscheid genomen van haar.

Gelukkig.

Ik geef om Fer. Oprecht. Fer zijn aanwezigheid is prettig. Meestal is zijn energie heel vrij en dan geniet ik enorm van zijn zijn. Toch ben ik enigszins op mijn hoede bij hem. In mijn eerlijk-, open-, en zorgzaamheid ga ik soms een grens over die ik zelf niet als grens zie, maar soms wel als zodanig ervaar door zijn reactie. Lastig.

Ik vraag me af of het aan mij ligt en ben benieuwd of anderen ook kunnen relateren met de situatie.

En dan komt Valentijn eraan volgende week. Ik wil hem laten weten dat ik aan hem denk. Maar hoe? Terughoudend in mijn zijn weet ik niet goed hoe ik een boodschap over moet brengen zonder die grens aan te raken. Zonder dat iets positiefs zomaar negatief kan worden.

Wellicht leest hij het hier. Mocht dat zo zijn Fer, ondanks dat dit niet je echte naam is, weet je best dat ik het over jou heb.

En dus: Happy Valentine. May all your dreams come true ♥