Het vergeten volk 2

Henny A.J. Kreeft 11 feb 2019

Deze week kwam er een bericht van de SGP naar buiten over vragen die zijn gesteld in de Tweede Kamer over BDS en terrorisme. Het schijnt dat de SGP en de CU opheldering aan de regering hebben gevraagd over wat deze twee partijen noemen “deze kwalijke zaak”.

Terrorisme vs verzetsstrijders.
De SGP kopt op haar site: ” … Van der Staaij: ”Het kan natuurlijk niet zo zijn dat ons belastinggeld terechtkomt bij organisaties of personen die nauwe banden onderhouden met terroristen. Spil in dit geheel is de fanatieke Israël-boycotclub BDS, waar de Tweede Kamer drie jaar geleden op mijn initiatief afstand van heeft genomen. Ik wil snel helderheid en de garantie dat er geen Nederlandse hulpgelden worden doorgesluisd naar terroristen, direct of indirect … ”

In het stuk onder de kop actueel worden – volgens de SGP – deze terroristische groeperingen ook genoemd: “ … De EU en Nederland maken jaarlijks miljoenen over aan Palestijnse organisaties met mooi klinkende namen, maar die nauwe personele en financiële banden blijken te hebben met Hamas en de marxistische terreurbeweging PFLP … “

Niet duidelijk is of de heer Van der Staaij c.s. het verschil kennen tussen terrorisme en verzetsstrijders als men BDS, Hamas of PFLP onder de terroristische bewegingen scharen. Volgens de AIVD staat terrorisme voor “ … het uit ideologische motieven dreigen met, voorbereiden of plegen van op mensen gericht ernstig geweld, dan wel daden gericht op het aanrichten van maatschappij-ontwrichtende schade, met als doel maatschappelijke veranderingen te bewerkstelligen, de bevolking ernstige vrees aan te jagen of politieke besluitvorming te beïnvloeden … “

Met deze zin in gedachten en kijkend naar de aanvallen van de bezetter van Palestina op onschuldige Palestijnse burgers, wie is dan de terrorist? Wat dacht de heer Van der Staaij van de Israëlische kolonist die oproept tot het doden van president Abbas? Of van de Palestijnse gevangene Yasser Hamid Ishta die komt te overlijden onder vreemde omstandigheden? Wat denkt u van de moord door een sluipschutter op de 44-jarige Amal a-Taramsi die buiten het gebied van de grens stond of de 13-jarige ‘Abd a-Ra’uf Salahah die vermoord wordt met een gasgranaat in en tegen zijn hoofd?

En de lijst is nog vele malen groter. SGP en CU, u durft de Palestijnen terroristen te noemen terwijl ze vreedzaam opkomen voor hun land? Wat noemt u dan de bezetter of ziet u het moorden door kolonisten en bezettende militairen voor het gemak maar door de vingers?

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Het vergeten volk 2
Sluiten