Het vergeten volk 1

Henny A.J. Kreeft 6 feb 2019

Zeventig jaar onder de bezetting te leven – en niet zo maar even vijf jaar – maar zeventig jaar te leven met een bezetter die steeds meer van je land onteigend, strenge regels opstelt van waar je wel of niet mag lopen of rijden, die zonder enige vorm van aankondiging een ‘roadblock’ opgooit, zelfs als je het terrein van een ziekenhuis nadert en tot overmaat van ramp elke dag pogingen doet om de nieuwe jonge generatie uit te moorden, zodat er straks niemand meer in dat land woont.

Het bovenstaande is de dagelijkse realiteit in Palestina.

Het aantal kankerpatiënten in de Gazastrook is gestegen tot ruim 8.500, waaronder 608 kinderen en meer dan 4.700 vrouwen. De ziekte is nauwelijks te behandelen – maar dat geldt voor meer ziektes en aandoeningen op het gebied van de gezondheidszorg – door een permanent tekort aan apparatuur, medicijnen en medische voorzieningen als gevolg van de verstikkende 12-jarige belegering van de Strook. In 2018 was er een tekort van 58 procent in de medicijnen die nodig waren om kanker en bloedziekte patiënten te behandelen; volgens het ministerie van Volksgezondheid ging het hier om minimaal 65 medicijnen. Saillant detail is dat een van de grote medicijn leveranciers, o.a. op het gebied van bloedverdunners, behoort tot de bezettende macht.

Twee februari hebben Europese gezondheidswerkers via een artikel in de British Medical Journal aandacht gevraagd voor de verwoestende situatie in de ziekenhuizen in de Gazastrook. In het artikel wordt gesproken over: " … De cumulatief verwoestende effecten op het gezondheidssysteem van Gaza van 12 jaar Israëlische blokkade en de strategie van ontmanteling en verarming van de samenleving in Gaza … " Door de beperkingen opgelegd door de bezetters is er een chronisch tekort aan bijna alle essentiële medicijnen, benodigde apparatuur, brandstof om ziekenhuis generatoren te laten werken en worden belangrijke ingrepen geannuleerd, moeten ziekenhuizen sluiten en artsen en ander personeel werken tegen verlaagde salarissen of tegen helemaal geen betaling. De problematieken van de ziekenhuizen worden in het artikel ook met naam genoemd, zoals het Al-Nasr Children’s Hospital, Al-Rantisi Children’s Hospital, Al-Najjar Hospital, Eye Hospital e.v.

Om het leven van de Palestijnen nog meer onder druk te zetten, heeft een ziekenhuis in de stad Ashkelon besloten dat alle Palestijnen die het terrein van het ziekenhuis op willen, uit de openbare bussen worden gehaald voor een veiligheidscontrole.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Het vergeten volk 1
Sluiten