Bevlogenheid

Monique Louis 7 feb 2019

Bioloog Jakub Vágner is op zoek naar de Arapaima gigas, de grootste zoetwatervis ter wereld. De Arapaima leeft in het Amazonegebied in Zuid-Amerika, kan wel honderdvijftig kilogram wegen en is twee meter lang. Jakub (Praag, 37 jaar) heeft een expeditie voorbereid naar Brazilië en vliegt naar het gebied waar hij hoopt de Arapaima te vinden en ook te vangen. Zijn vliegreis duurt vijf uur. De volgende dag vertrekt hij met een gids. Hij vouwt zijn kanobootje en samen varen ze vervolgens al speurend en turend over de Amazonerivier. Regen is funest: de Arapaima is bang voor regen. Dan trekt dit grootste levende fossiel op aarde zich terug in de diepte en laat zich niet vangen.

Ik leef zo met Jakub mee dat ik voor hem duim dat het niet zal gaan regenen. De grootste droom van Jakub Vágner is het in kaart brengen van de vierentwintig grootste en zeer zeldzame zoetwatervissen van onze planeet. Jakub noemt ze ‘zoetwater-reuzen’. Wat me vooral raakt in het verhaal van Jakub is zijn bevlogenheid. Dat iemand zo gepassioneerd op zijn doel afgaat en volhardt.

Hier denk ik aan terwijl ik fiets door de stromende regen op weg naar de kinderboerderij. Het water gutst over mijn gezicht. Mijn broek is doorweekt en mijn gympen glijden bijna van de trappers. ‘Ach, het is maar water mama’, zei mijn driejarige zoon, toen ik hem achterop de fiets in zijn stoeltje zette en met een bedenkelijk gezicht naar de lucht keek. Hij maakte het bijbehorende relativerende gebaar met zijn handen. Zoon is gek op zoetwatervissen.

Op de kinderboerderij rent hij meestal in een rechte streep door naar de vissen. Ook dit keer. Naast hem zittend op het gammele bankje vlak voor het aquarium, probeer ik de vissen met aandacht te bekijken, een voor een. Dit lukt me met moeite. Ik mis de bevlogenheid van mijn driejarige en van Jakub Vágner.

Weer thuis ‘lezen’ we samen een boek. Ik wijs een plaatje aan van een goudvis, maar zoon slaat snel door naar de pagina met auto’s. ‘Je vind vissen toch mooi?’, vraag ik hem. ‘Nee’, roept hij uit. ’Ik ben alleen gek op auto’s. Op rode auto’s’, voegt hij eraan toe.