Scheld je nou met kanker!? Jij bent echt psycho!

Cindy van Stratum 24 jan 2019

Ik keek laatst een programma op de Nederlandse tv, waar termen voorbij kwamen als; ‘ja daar wordt je toch spontaan depressief van’. Zelf erger ik mij ontzettend aan dit soort uitspraken. Vooral wanneer er vervolgens wel grote ogen opgezet worden als er met kanker gescholden wordt. Laten het duidelijk zijn dat ik tegen het gebruik van het woord kanker als bijvoeglijk naamwoord ben. Echter krijg ik net zo goed jeukende handen wanneer ik weer eens voorbij hoor komen dat; ‘zij echt psycho is omg…hihi’

De reden dat het maatschappelijk niet geaccepteerd wordt om met kanker te schelden is duidelijk: heb respect voor mensen die deze ernstige en potentieel dodelijke ziekte hebben of hebben meegemaakt (in hun omgeving). Uiteraard geheel begrijpelijk, echter is een depressie, een psychose, een eetstoornis of welke psychische stoornis dan ook; ernstig! Ernstig genoeg om er geen lolletje van te maken.

Want waarom hoor ik dit soort termen nog altijd voorbij komen? Komt dit door het verkeerde ‘film’beeld dat mensen hebben van psychische problemen? Komt het omdat de meeste mensen zich niet kunnen inleven in iemand met een psychische aandoening? Of komt het misschien omdat psychische problemen vaak toch niet als ‘ernstig genoeg’ gezien worden?

Hoe dan ook, denk na; de volgende keer dat je de trein mist en daar ‘echt depressief van wordt’, de boze vriendin van je vriend een ‘domme borderliner’ noemt, wanneer je dat ene excentrieke meisje ‘echt een psycho’ vind en het hebt over je ‘irritante ocd’ omdat je kleurpotloden niet op kleur gerangschikt staan en je dat minder bevredigend vind.

Dit zijn (vaak) levens ontwrichtende aandoeningen, die mensen uiteindelijk zichzelf van het leven kunnen laten beroven. Lachen hé?