Pisnijdig

Ja, zo wil ik het echt wel noemen: pisnijdig ben ik er van geworden, toen ik het artikeltje zag dat een Nederlands pensioenfonds de blokkade van zionistische banken heeft opgeheven.

Maar niets in de Nederlandse media, sterker nog: geen melding van het pensioenfonds en wat me dan nog het meest irriteert, is, dat het ook mijn pensioenfonds is. Mijn geld zit bij dat fonds en de mogelijkheid kan dus geschapen worden dat mijn pensioengeld besteed wordt aan de onderdrukking van de Palestijnen.

Op de site van KhamakarPress News Portal staat een artikel van MEMO te lezen met de kop: ‘Nederlandse pensioenorganisatie stopt boycot van Israëlische banken’ en het artikel geeft aan: ‘ … Een Nederlandse pensioenfirma heeft vijf Israëlische banken verwijderd van een zwarte lijst die eerder werd gemaakt ter ondersteuning van BDS-beweging.’

‘PFZW is het op een na grootste pensioenfonds van Nederland en belegt regelmatig haar vermogen in het buitenland. PFZW had eerder in een aantal grote banken van Israël geïnvesteerd, maar in 2014 deze organisaties afgestoten ter ondersteuning van de BDS-beweging, daarbij verwijzend naar ‘ethische bezwaren’ met betrekking tot de aanwezigheid van de banken in de bezette West Bank …’

De beslissing van 2014 was (waarschijnlijk) te danken aan de strijdbare Cees Flinterman, een BDS-activist van het eerste uur, ‘… die in 2007 werd benoemd tot lid van de adviesraad voor verantwoorde investeringen van het pensioenfonds …’ Echter volgens de site van PFZW is Cees Flinterman geen lid meer van de adviesraad. Bij het bestuur van PFZW heeft men waarschijnlijk gedacht, Cees is eruit, en dus nu ook de BDS de deur uit. MEMO heeft nog contact gezocht met Cees Flinterman, maar tot nu toe is nog geen commentaar ontvangen.

Daarnaast heb ik ‘mijn’ pensioenfonds een mail gestuurd ter opheldering; het enige wat je terug krijgt, is een bevestiging dat de mail is ontvangen en ik ben bang dat het daar ook bij zal blijven. In mijn vorige werkzame leven was ik aangesloten bij een ander pensioenverzekeraar en ik was bezig om dit trachten over te zetten naar PFZW, maar die andere is behoorlijk eigenwijs en heeft niet meegewerkt. Achteraf denk ik nu dat ik eigenlijk daar wel blij mee moet zijn, want anders had er nog meer van mijn pensioengeld bij een verzekeraar gestaan die dus actief de onderdrukking van Palestijnen kan gaan steunen.