BTW? OMG! WTFDYM?

Cale columns 10 jan 2019 / 08:27 uur

Ik vraag u af of u dat ook heeft. Dat je vindt dat afkortingen zo vaak worden gebruikt, dat waar ze voor staan niet eens meer bekend is. Bij de BTW discussie speelde het, want veel jongeren dachten ‘Huh? By The Way? Hoe dan?’ Niet bekend met omzetbelasting.

Veel afkortingen zijn ook nog tijdsgebonden. De ene generatie werd smalend uitgelachen als ze het over SMS-taal LOL, FF W88 of ROFLOL hadden. Vervolgens werden de uitlachers weer ingehaald door de generatie die bij MSN niet aan Bill Gates’ service dacht, maar de voorhoede van Barcelona met Messi, Suarez en Neymar. En zo zal het doorgaan.

Soms is het handig, zoals scheikundige verbindingen waar je tong over breekt. CFK, H2O, CO2 is makkelijker dan de hele samenstelling of legering. Maar je zet weer niet je AlMgSi0,7F27 kozijntje in de lak als je aluminium raampje eenvoudiger kunt uitspreken. Alhoewel; half Nederland heeft het dan al gauw over aluminimum… Echter, als de afkorting zo algemeen wordt en het oorspronkelijke woord vervaagt, krijg je misverstanden. Want een KCA bak naast je GFT bak is niet voor Kern- en Chemisch Afval, maar voor je batterijtjes. Kernafval hoeft niet in een bak, dump je gewoon in zee, want wordt in 1 XL-jaar afgebroken. X-aantal lichtjaren.

Als je het over H5N1 hebt, zie je sommigen al op de vingers natellen, 5 en 1 is 6, dus H6, maar wat heeft Hazes nou met vogelgriep te maken? De millennial weet die zanger en die influenza wel te duiden. Maar generationZ denkt bij influenza niet aan een griepje, maar een rolmodel die ze volgen. Op hun schermpjes die ze multitasken, en de TV zit daar niet bij. LHBT is nu even actueel, maar staat die H nou voor Homo, Hetero of gewoon Human?

MDMA is niet met de meeste achting, maar doe je op een partijtje ter verhoging van de feestvreugde. Als je het te veel neemt kun je door naar de GGD. Of GGZ. De term ZZP verwart menigeen met Zeven en Zestig Pensioen. Beetje wrang want de meeste Zelfstandigen Zonder Personeel kunnen dan niet eens met pensioen, want niets opgebouwd.

Zo ontzettend veel afkorting die begrippen zijn geworden. THT, THC, CBD, CBR, VW, WNF, HDMI, RARA. Niet te vergeten: DINGFLOFBIPS, gepromoot door, jawel, PB51. En dan ook nog eens in het Engels: WTF, OMG, KFC, ACAB en Duits: USW…Soms zo verkeerd geïnterpreteerd dat je, om een ROFLOL te voorkomen, op je tong moet bijten, de binnenkant van je wang of de knokkels van je hand. Maar dat laatste is bijzonder onverstandig. Want dan doen je mond en klauw zeer. MKZ dus.

Reageer op artikel:
BTW? OMG! WTFDYM?
Sluiten