Anekdote: met de fiets in de tram

Als student maakt je veel mee met het openbaar vervoer. Elke dag is weer anders en het blijft altijd de vraag of de publiekelijke transporten wel weer op tijd zullen zijn. Soms heb je geluk en kan je nog net in de trein stappen voordat het fluitje van de conducteur is geklonken. In andere gevallen heb je ongeluk en zie je de tram of metro net voor je neus voorbij gaan. We kennen het allemaal wel, tot ongenoegen van onze geduld en kalmte.

Laatst was er wel iets heel opmerkelijk gebeurd, toen ik gebruik maakte van mijn dagelijkse tramroute om de Erasmus Universiteit te bereiken. Eenmaal op Blaak ingestapt, waarbij ik net als de tram netjes op tijd was, kwam nog op het laatste moment een (niet Nederlands sprekende) jongedame met een ‘fiets’ aangelopen. Laten we zeggen dat ze nog net op tijd was voor vertrek. Vervolgens ontstond er de volgende dialoog (vanuit het Engels vertaald) tussen tramconductrice en de vrouw met de fiets.

,,Het is niet toegestaan om met een fiets de tram te betreden”, bespeurde de conductrice. De vrouw met haar volgepakte ‘fiets’ reageerde verbaasd. ,,Echt, niet? Maar dit is geen fiets, het heeft namelijk geen zadel.”

,,Nog steeds is het niet toegestaan, u moet met de metro gaan”, antwoordde de conductrice. De vrouw stelde tot teleurstelling nog een wanhopige vraag: ,,Met de metro? Hoe moet ik daar komen?”

De conductrice antwoordde met haar hart bij het de nu uitlopende vertrektijd: ,,Daar naar beneden met de trap!”, wees ze.

Deze dialoog zette mij toch even aan het denken. Het is inderdaad correct opgemerkt van de conductrice, dat de fiets niet mee mag met de tram. Echter, de reactie van de vrouw met de ‘fiets’ zet haar hele ‘doen en laten’ toch op zijn kop. Wanneer is een fiets een fiets, en in hoeverre is fiets zodanig geen fiets meer dat het alsnog mee mag in de tram? De vrouw gebruikte klaarblijkelijk de ‘fiets’ niet als fiets, maar als een pakezel die al haar boodschappen sjouwde. Evenzeer is vrij duidelijk dat ze zonder zadel niet zal gaan fietsen, gezien haar overbeladen ‘fiets’ en haar zware rugtas op haar rug.

Wat is uw mening? Had deze vrouw alsnog in de tram mogen stappen met haar ‘fiets? Of zegt u dat de conductrice volkomen gelijk had en dat haar zadelloze fiets nog altijd een daadwerkelijke fiets is? Waar trekt u de lijn?

In ieder geval was het wederom een onvoorspelbare dag met het openbaar vervoer voor mij.

Reageer op artikel:
Anekdote: met de fiets in de tram
Sluiten