Oostvaardersplassen, een walgelijke reallifesoap

Sylvia Peters 11 dec 2018

Na het zien van de walgelijke beelden op het journaal waarin weerloze dieren door mensen worden vermoord, heb ik vandaag toch eens even op de site gekeken van de Oostvaardersplassen. Op zoek naar een antwoord waarom het daar nu zo vreselijk mis kon gaan. In de eerste zinnen die ik lees staat: ‘Van de Oostvaardersplassen is er maar één in Nederland. Sterker nog: in heel Europa is er geen gebied dat met de Oostvaardersplassen te vergelijken valt.”
Wat een geluk, denk je dan. Stel je toch eens voor dat er nog veel meer van die gebieden zijn waar sommige dieren zo’n mislukt leven hebben.
Dan valt mijn oog op het volgende: “Maak kennis met een plek in Nederland waar de natuur het ritme bepaalt”. Huh? Gemakshalve vergeten ze hier even te melden dat de mens hier juist het ritme heeft verstoord met het plaatsen van de heckrunderen, konikpaarden en edelherten. Dat natuurlijke ritme loopt hier juist volledig in de soep door de eeuwige bemoeienissen van de mens, die in zijn drang om de natuur te beheersen grote vergissingen over het hoofd heeft gezien, waardoor het dier hier nu de dupe is.
Staatsbosbeheer heeft hier ooit en misschien met de beste bedoelingen een soort van dierentuin van gemaakt. Je zou bijna zeggen dat mensen die in deze functie dit soort beslissingen nemen, toch hadden moeten beseffen dat het hier niet om de dieren van de fabeltjeskrant ging. We hebben het hier over echte dieren. Dieren die in eerste instantie leven in prettige omstandigheden en alle tijd hebben om er op los te seksen. De natuurlijke babyboom kon hier niet uitblijven en de nieuwe generatie kon nergens naartoe. Je zou het kunnen vergelijken met 100 hitsige stellen zonder voorbehoedsmiddelen in een afgesloten Utopia. Op een gegeven moment vraagt dat om uitbreiding van grond en meer mogelijkheden voor voedsel en als dat niet voorhanden is, dan komt hongersnood.
Dan worden we met zijn allen geconfronteerd met een walgelijke reallifesoap waarin de dieren liggen te verhongeren omdat de mens ze daar heeft neergezet en ze nergens anders heen kunnen. En als half Nederland dan in opstand komt omdat het te triest is om aan te zien, dan besluit de mens gewoon om ze af te schieten. Sorry jongens, de kijkcijfers van de soap dalen, je ‘natuurlijke’ ritme is verstoord. En door wie? Juist, door de mensen die soms denken dat ze de regisseur van het leven zijn.