Niet móeten, we mógen!

Wat doet er werkelijk toe? Daar zit ik op deze novemberavond over na te denken. Een diepe vraag. Maar wel een vraag die de kern raakt en daar houd ik van: dingen die er werkelijk toe doen. Geen oppervlakkigheid of goedkoop gedoe waar je zo doorheen prikt. Maar iets wat gegrond en doordacht, doorleefd is.

Afgelopen jaar was een bijzonder jaar voor mij. Oud en nieuw vierde ik in Oostenrijk en daar begon het jaar dan dus ook. Ik woonde voor dik drie maanden in een afgelegen dal en werkte in een kleinschalig hotel. En ik heb ontdekt dat juist daar, aan het einde van de wereld, ik tot die diepere laag van het leven kwam. Ver weg van drukte en racen tegen de klok in. Ik kon er eindeloos wandelen en lekker filosoferen. Soms was het best wel stil. Dat geef ik toe. Maar dan was er gewoon tijd om in de zon te zitten, met mijn neus in de wind. Want waarom zou ik meer moeten als ik al vrede in mijn hart ervaar?

Ik ontdekte dat het wat mij betreft niet gaat om een groot huis, veel geld, een flitsende carrière of een zo’n uitdagend mogelijk leven. Het mag van mij best wel wat simpeler. We hoeven het niet te verdienen. En we kunnen best overal iets van vinden, maar wat schieten we er mee op? Ik heb daar in dat afgelegen stukje wereld ontdekt dat ik dat los wil laten, echt. Ik heb besloten, en ik denk eigenlijk dat iemand anders dat besloten heeft in mij, dat ik het niet meer wil: stressen, mijn leven willen plannen, wandelen op de weg van verwachtingen van anderen, moeten… En het heeft bevrijdend gewerkt. We moeten niet, we mógen. Goddank!

En zo kwam ik stap voor stap tot de kern van het leven. Ik ontdekte dat het leven het leven waard is omdat we mogen ZIJN. Simpeler dan dat wordt het niet. Stap voor stap. Ontvangen en daarvan uitdelen. Waarde zit hem niet in spullen of een grote naam opbouwen. Waardevol voor mij is dat je bent wie je bent, dat je doet wat je doet, omdat je ervan overtuigd bent dat dat het juiste is. Als we overtuigd leven, komen we tot rust en hoeven we onszelf niet meer te bewijzen. En als we onze overtuigingen vanuit ons hart met elkaar durven delen, komen we denk ik dichterbij elkaar dan we ooit hadden durven dromen!