Normen en waarden anno 2018

Vanaf jongs af aan heb ik geleerd hoe belangrijk normen en waarden zijn. ,,Zonder normen en waarden kom je niet ver in het leven’’, werd mij verteld. Nou leek mij dat toen wat voorbarig, maar toch, normen en waarden maken je wel een beter persoon. Toch zie ik de laatste tijd steeds meer voorbeelden voorbij komen waarbij normen en waarden er niet eens meer aan te pas komen. We zijn, als het al niet zo is, aan het veranderen naar een normen-en-waardenloze maatschappij.

Als je alleen al op Google zoekt, zijn er genoeg normen en waarden te vinden die vandaag de dag vaak genoeg aan de laars gelapt worden. We nemen een hele simpele: als de trein, tram of bus aankomt, wacht je even tot de mensen uitgestapt zijn, alvorens zelf in te stappen. Je zou zeggen dat dit niet fout kan gaan. In de meeste gevallen gaat dit ook goed, maar er zijn genoeg mensen die denken dat de deuren van de trein, metro of tram een soort tikkende tijdbom hebben en plotseling dicht kunnen klappen. Schijt hebben aan de ander, ik moet binnen zitten. Eigenbelang voorop.

Maar het gebrek aan normen en waarden gaat veel verder dan ongeduldige mensen bij de metro of tram. Met name het gebrek aan respect is soms ver te zoeken, maar ik zal vast niet de eerste zijn die dat is opgevallen. Om er nog maar eens een norm tegenaan te gooien: als je een verkering hebt, ga je niet met een ander zoenen. Nu ben ik een student die regelmatig op een zaterdagnacht in de stad te vinden is, dus heel representatief is mijn blik niet, maar het respect voor elkaar lijkt steeds minder belangrijk te worden. Wat op dat moment goed voelt, gewoon doen; hoe de ander zich moet voelen, is voor nu even niet belangrijk. Eigenbelang voorop, lijkt het credo.

Wat mij vroeger wat voorbarig leek, lijkt nu juist steeds meer te kloppen. Zonder normen en waarden kom je inderdaad niet verder in het leven. Zonder normen en waarden blijf je op een bepaald punt steken, zowel in je persoonlijke ontwikkeling als in bepaalde onderwerpen. Want hoelang blijven we nog discussiëren over Zwarte Piet? Zouden we niet eens onze oude normen en waarden erbij moeten pakken en kijken wat er van heel deze discussie nog over blijft? Het is allemaal wat idealistisch, maar laten we eens niet altijd eerst aan onszelf denken.

2019 staat voor de deur. Laten we dat eigenbelang maar in 2018 achter.