De Waarheid

Babette Sutter 6 nov 2018

Pasgeleden las ik een stuk in het NRC van Bas Heijne over het feit dat we steeds makkelijker te manipuleren zijn. Denk aan mensen die opeens massaal hun kinderen niet meer laten inenten, een groeiende groep die niet meer gelooft dat de aarde rond is en mensen die luid roepen dat de opwarming van de aarde niet echt is. We geloven met z’n allen steeds minder in wat de wetenschap ons vertelt, ook al spreken zij de waarheid. Want de waarheid, zegt men, wat is dat nou?

Ik dacht terug aan mijn tijd op de middelbare school, toen ik voor Nederlands De Donkere Kamer van Damokles moest lezen. Een vreselijk langdradig boek, waar mijn puberbrein zich met moeite doorheen heeft geworsteld maar wat me toch altijd is bijgebleven. De reden? De conclusie van het boek: “de waarheid is subjectief.”
Maar is dat wel echt zo?

Mensen lijken tegenwoordig de waarheid altijd wel naar hun hand te kunnen draaien, dit argument gebruikend. Denk aan Trump, die leugens verspreidt onder de schuilnaam ‘alternative facts’. Het lijkt wel alsof een groep mensen de waarheid compleet kapot probeert te maken, om vervolgens allerlei rare dingen de wereld in te kunnen slingeren en de boel massaal te ontregelen. En wij gaan daar met z’n allen vrolijk in mee.

In al deze gekte probeer ik het hoofd koel te houden en me te focussen op de harde, wetenschappelijk bewezen feiten: dat je geen autisme krijgt van vaccinaties, de aarde een bol is en de ijskappen massaal smelten. Waarom? Dat is gewoon de waarheid.