Dividendbelasting ontwijken, legaal?

Henny A.J. Kreeft 23 okt 2018

Nu de rook over het afschaffen van de dividendbelasting weer opgetrokken is – en dus het VVD-Rutte-feestje niet is doorgegaan, kunnen we de schade gaan opnemen. Natuurlijk gaat het plan van het kabinet wel door, alleen onder een naam, maar het blijft een cadeautje van het kabinet aan de ‘vrienden in het bedrijfsleven’ of wel, de sponsors van de VVD. Voor het gemak is het lastenverlichting genoemd.

De oppositie is natuurlijk furieus over het handje-geklap van het kabinet, maar zal er waarschijnlijk niets meer aan kunnen doen, ondanks dat men betere plannen had voor het grote geld dat nu weer gaat naar de steenrijke grote bedrijven.

Maar was die afschaffing van de dividendbelasting eigenlijk wel nodig geweest of hadden een aantal grote bedrijven ondertussen al een ander middel gevonden om de Belastingdienst te omzeilen, legaal of niet?
Volgens een artikel van Trouw van juni dit jaar ontweek Nederlands olie-trots de dividendbelasting al jaren: “ … Olieconcern Shell, één van de grootste pleitbezorgers voor de afschaffing van de dividendbelasting, heeft jarenlang waarschijnlijk ten onrechte geen dividendbelasting afgedragen over een groot deel van zijn aandelen. Door dividend uit te laten keren door een Britse dochtermaatschappij en via een trust op belastingparadijs Jersey, ontwijkt Shell sinds 2005 met toestemming van de Nederlandse belastingdienst de dividendbelasting voor zijn aandeelhouders … “

Met andere woorden, de afdracht van de dividendbelasting werd al ontweken, zelfs met toestemming van de Belastingdienst en het kabinet wilde dus dit ontwijkende gedrag goedkeuren door de dividendbelasting gewoon af te schaffen. Zo iets als de ene hand wast de andere schoon of de ene vriendendienst is de andere waard. Hoe meer ik erover nadenk, hoe smerig ik de politiek vind.
In juni 2018 is er nog een debat in de Tweede Kamer over dit fenomeen geweest, waar ook over de afschaffing van de dividendbelasting is gesproken en toen de schatkist zo’n 1,6 miljard euro zou gaan kosten. Echter in de stukken van de Tweede Kamer staat ook het volgende te lezen: “ … De Belastingdienst zou volgens Trouw hebben ingestemd met deze constructie, die het olieconcern hielp om 7 tot 7,5 miljard aan dividendbelasting te ontwijken … “

De vraag is nu toch wel legaal te stellen: wie wordt door wie besodemieterd? Ik ben bang dat ik het antwoord ondertussen al heb gehoord, maar wie betaalt alles … u en ik.