Zo kan het ook!….Anders staken in het OV

Vanmorgen stapte ik in “mijn” bus bij ons in het dorp, het voelt als “mijn bus” want ik reis de laatste tijd bijna dagelijks met de bus van 08.10 uur met meestal hetzelfde groepje mensen. Ik denk nog bij het instappen,’ fijn dat ze niet staken want anders was ik echt onthand’. Ik ben namelijk al behoorlijk onthand doordat 1 pols in het gips zit en ik dus niet mag fietsen of autorijden…als je in een dorpje in de Flevopolder woont is de bus die slecht één keer per uur rijdt je enige uitkomst!
Voor me wil een mevrouw een kaartje kopen maar de buschauffeur zegt met een breed gebaar: ‘dat hoeft niet mevrouw want al die andere mensen reizen ook gratis!’. Wat blijkt…de chipautomaat werkt niet…hebben wij even mazzel!
Ik zoek een lekker plekje op, de keuze is reuze want er is geen schooljeugd dus lekker een hele bank voor mij en mijn tas. Terwijl we het dorp uitrijden langs de akkers waarvan het goudgele graan geoogst wordt zie ik mijn medepassagiers genieten van het gratis ritje….
Die gezichten zullen wel anders hebben gestaan bij de staking van een paar weken geleden.
Dit is de oplossing! bedenk ik: met staken door helemaal niet te rijden tref je de passagier. Die gaat dan misschien klagen bij je werkgever en dan gebeurt er hopelijk iets met je werktijden of salaris… Vrij indirecte methode dus en geen blije klanten.
Dat kan ook anders! Door wel te rijden, maar de rit gratis aan te bieden tref je degene die je wilt treffen namelijk de busmaatschappij direct en heb je wel blije klanten en zelf ook een leuke rit!
Het liefst heb ik natuurlijk dat er helemaal niet gestaakt hoeft te worden maar als het dan toch weer eens de spuigaten uitloopt doe het dan zo: wel rijden, niet betalen…eens zien hoe snel er dan een akkoord bereikt wordt!