schijt aan gemak

Dit is het helemaal, de oplossing voor al uw problemen.
Het perfecte plaatje.
Hij zeurt niet, danst elke ochtend door de huiskamer zonder ochtendhumeur, hij kent zijn plaats, is stil en weet zijn weg zonder moeite te vinden.

De robotstofzuiger…
Ik noem hem Herman, wat een aankoop, wat een gemak.
Heerlijk, geen kruimeltje slaat hij over, hij neemt echt alles mee.
Een droom van een zuiger, hij vergeet geen enkel plekje.

Goede morgen…
Het belooft een prachtige dag… de zon schijnt, de tuinmannen komen vandaag het nieuwe terras leggen en op de achtergrond hoor ik het gezoem van Herman, het klinkt als muziek in mijn oren.
Ik rek me nog even lekker uit voordat ik in mijn pyjama als de prinses de trap af glij.

Halverwege de trap word ik overvallen door de geur van een vieze kattenbak, beetje jammer dat Herman die klus niet voor me oplost, grap ik in mezelf.
Beneden aangekomen tref ik chaos aan, het is in volledige tegenspraak met het romantische beeld dat ik me had voorgesteld van deze ochtend.

De oude kat heeft naast de kattenbak gepoept, kan gebeuren.
Herman danste die ochtend zonder zeuren door de drol en met zijn poetsende borsteltjes, borstelde hij de hele kamer onder de poep.
Het zit overal, niet alleen de grond, maar ook de plinten, de tafelpoten, onder de oven, de deuren en natuurlijk Herman zelf… ja die Herman die vergeet geen enkel plekje.

Daar zit ik dan, midden in de keuken in kleermakerszit, in de poeplucht, in pyjama zonder BH (de borsten zijn van ellende nog wat meer gaan zakken) Het zweet loopt van mijn rug mijn bilnaad in. Herman vrolijk op zijn kop tussen mijn benen, de keukenvloer bezaaid met propjes keukenrol met poep. Poep aan mijn handen, poep aan mijn pyjama en poep in mijn haar. Met verwilderde blik kijk ik de tuinmannen aan die mijn huis binnen wandelen en roep … iemand koffie? (alsof het de gewoonste zaak van de wereld is)

U begrijpt Herman is niet meer te redden, ik heb hem weggedaan.
Ik weet het… het is niet anders. Nu steek ik elke ochtend de stekker in het stopcontact en pak de stofzuigerslang eigenhandig vast.
Ik zeurt niet, danst elke ochtend door de huiskamer zonder ochtendhumeur, ken mijn plaats, ben stil en weet mijn weg zonder moeite te vinden.