Mijn tuintje

Ria Dogan 31 jul 2018

Daar waar ik vroeger op zeldzame momenten mijn drogist bezocht voor slechts een doosje aspirine, loop ik nu langs eindeloze stellingen vol producten die er toen nooit waren. Neem alleen die vitamines eens als voorbeeld. Elke soort in wel vijf verschillende merken.
Begrijp me goed, voor geen goud zou ik weer terug willen naar de tijd van levertraan. Getverderrie! Bij alleen de gedachte aan die dagelijkse lepel lopen de rillingen weer over mijn rug. Maar al die potjes met vitamines, voedingssupplementen en wat al niet meer, is dat werkelijk allemaal nodig? Of worden we hier ordinair verleid met als voornaamste doel ons zoveel mogelijk geld uit de zak te kloppen? En alle waarschuwingen ten spijt, kuddedieren die we zijn, we trappen er telkens weer opnieuw in.
Hoe vaak is er in consumentenprogramma’s gewaarschuwd dat wij hier in Nederland met ons kalkarme leidingwater helemaal geen baat hebben bij ontkalkingstabletten? Toch verschijnen er een paar maanden later weer commercials op de buis en hup … voor alle zekerheid toch maar weer zo’n doos gekocht.
Dat het aanprijzen van nutteloze producten een goed verdienmodel kan zijn blijkt wel uit het feit dat er telkens weer hele series van nieuwe artikelen over ons uitgestort worden. Artikelen die we eerder nooit nodig hadden.
Vandaag de dag gaat geen reclameblok voorbij of er zit wel een commercial tussen die producten aanprijst voor het onderhoud van mijn intieme delen. Je kunt als vrouw gewoon niet zonder meer, zo schijnt het.
Het begon ooit met een reclame over droogheid. Of de oorzaak van dit probleem gezocht moet worden in de huidige klimaatverandering vertelt het verhaal niet. In ieder geval is er nu een dure gel die dit ongemak kan elimineren. Voor degenen die een klodder spuug geen oplossing vinden: voor een bedrag van tegen de twintig euro bent u voorlopig van dit probleem af.
Vervolgens leek vaginale schimmel ons plezier te gaan bederven. Maar voor een tientje kan ook dat verholpen worden, alhoewel een scheut yoghurt ook soelaas kan bieden. Yoghurt met aardbeien en slagroom kunnen bovendien een erg bevredigend resultaat schenken heb ik ooit eens een vriendin horen zeggen.
De laatste reclame op dit gebied betreft een middel voor het onderhoud van onze vaginale flora. Nooit geweten dat ik daar een tuintje heb. Maar dit product heb ik echt niet nodig. Ik laat dat onderhoud wel aan mijn tuinman over die daar geregeld de bloempjes komt besproeien.