Wat een leuk gezinnetje

De winter is voorbij, tijd om je op te maken voor de lente. Pa en ma meerkoet zijn driftig in de weer met takjes, grasjes, riet en blaadjes om een nestje te bouwen. Tijdens het bouwen heeft pa vaak behoefte aan liefde of is het enkel de drift. Ma laat het een paar keer per dag toe. Heel liefdevol kruipt hij op haar, doet zijn daad om daarna via een koprol in het water te belanden. Maar oh wee als ma geen zijn heeft, dan zwemt ze heel hard weg en is niet in te halen door pa, die dan zal denken, vrouwen. Een week verder, het eerste ei wordt gelgd, prachtig ligt het te stralen in het nest. Een ei is niet genoeg en het liefdesspel neemt eerder toe dan af. Binnen een week liggen er zes eieren in het nest. Pa en ma nemen daar genoegen mee, ma houdt de eitjes lekker warm, dit alles voor zes nakomelingen. Pa zwemt de hele dag rond om niet alleen voor zichzelf maar ook voor ma te zorgen. Het enige moment dat ze het nest verlaat is om een plasje te doen of te badderen. Drie weken later, een klein kaal beestje met rode donsjes als een krans op het kopje, kijkt tussen de veren van ma nieuwsgierig de wereld in. Voorzichtig wankelt het naar de rand van het nest en dan plons, lopen kunnen ze niet maar zwemmen hebben ze schijnbaar al in het ei geleerd. Na een dag dobberen er vier meerkoetjes in het meertje. Geen moment is het stil, hun scherpe schreew om eten hoor je de hele dag. Pa en ma zwemmen, rennen af en aan om die kleine schreeuwende bekje van voedsel te voorzien. De blauwe reiger wordt agressief verjaagd. Elke dag tel ik de kleintjes, verdrietig als ik er eentje mis. Het meertje grenst aan het landje waar mijn kippen lopen. Wat een zaligheid denken pa en ma, ze pikken vrolijk een graantje mee. De kippen en de meerkoeten hebben na 2 weken vrede gesloten, jong en oud loopt door elkaar heen. De avond valt en het kroost moet naar bed. Langzaam maar zeker zijn de kleintjes gewassen, verhaaltje van Jip en Janneke voorgelezen en dan is het stil. Als de ochtend aanbreekt begint het ritueel van voor af aan en ik denk, wat een leuk gezinnetje. Laat ze gezellig in het meertje voor mijn huis blijven wonen.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Wat een leuk gezinnetje
Sluiten