(Al)weer

Mattanja Gerritsen 26 apr 2018

Het weer. Als wij Nederlanders ergens flink over kunnen zeuren, dan is het wel over het weer. Tijdens een uitzonderlijk tropische week in April werden de benen vlug ontdaan van het maandenlange opgespaarde wintervachtje en de oh zo herkenbare melkflessen kwamen weer tevoorschijn. Er werd weer massaal zonnebrand met factor 50 ingeslagen want, je zou maar verbranden met deze 22 graden die het kwik aangeeft. Terrassen maken overuren en de ijswinkels besluiten voor de verandering maar eens het seizoen te vervroegen. Op straat, chagrijnige pubers met veel te korte rokjes, naast beledigde moeders, wiens advies over roklengtes regelrecht in de wind geslagen wordt. Oftewel, het Nederlandse zomerplaatje is weer compleet. Maar, net op het moment dat de bomen in bloesem ontknoppen en ik een zoveelste hopeloze poging doe tot een kleurtje te kweken in de zinderende “hitte” slaat het weer plotseling om.

We slaan een seizoen over en belanden weer in de herfst. De winterjassen die zojuist zorgvuldig en met blijdschap waren opgeborgen, worden weer uit de mottenballen gehaald . Grijze wolken pakken samen en laten een heerlijke, miezerige regen vallen onze dorstige akkers. Schaterlachen en zonnebrillen maken plaats voor opgetrokken schouders en gezichten die staan op onweer. En terwijl ik rillend in mijn veel te dunne tussenjas (deze doet zijn naam duidelijk geen eer aan)door de grijs getrokken stad loop, denk ik aan de snel naderende koningsdag en de toch wel enigszins negatieve weersvoorspellingen. De kans is aanwezig dat de Nederlandse vlaggen van ons gezicht regenen, optochten worden overvallen door grote plensbuien en de vrijmarkten zo ongeveer richting de Noordzee gaan drijven.

Maar, wij Hollanders zijn niet van suiker en laten zo’n mooie feestdag niet zomaar in het water vallen. De koning krijgt een paraplu, regenjassen worden aangetrokken en kleedjes zo goed en kwaad als het kan, afgedekt. Naar huis? Nee, niet voordat je van al dat oude kinderspeelgoed en die versleten doktersromannetjes af bent. Je kunt zeggen wat je wil over ons Nederlanders, maar wij laten ons humeur zeker niet verpesten door een hoosbui of door Siberische temperaturen. We hebben dan wel niet het beste klimaat, maar we zijn toch een erg gelukkig kikkerlandje: we staan immers wederom op de zesde plek van het World Happiness Report. Dus, haal je (oranje) regenlaarzen maar tevoorschijn en verzamel alle troep die je ook maar enigszins kunt opleuken en doorverkopen en voilà: je bent klaar voor Koningsdag. En onthoudt: na regen, komt zonneschijn.