Alzheimer slaat toe in Hofstad

Storm Westerslag 1 mei 2018

Ik wist niet dat deze ziekte zo snel om zich heen kan slaan. Vooral van de week bleek menig politicus ernstig te lijden aan geheugenverlies. Zonder blikken of blozen werd er voor de zoemende camera’s keihard gelogen. Zo noemen normale mensen dat.

In de IIe Kamer was dat opeens geen liegen meer. Nee, toen was het vooral een gebrek aan herinnering. Vorm van ernstige amnesie? Voorbeeld van posttraumatische stressstoornis?
Ik denk het niet. Het lijkt me eerder een gevolg van volksvijand nummer één: Alzheimer!

Zoals de Q-koorts helaas bij veel geitenboeren toesloeg en de fipronil affaire kippenboeren trof, zo eist Alzheimer vele slachtoffers onder politici. En dan vooral onder politici van de coalitiepartijen.

Deskundigen stelden woensdag jl. na een urenlang onderzoek in het Parlement al snel deze diagnose vast. Uiteindelijk kregen Rutte en consorten duidelijk te horen, dat er niet veel hoop is op een voorspoedig herstel.

Kijk, dat je een keer liegt, dat kan gebeuren. Maar wees dan een mens met karakter en geef dat ruiterlijk toe. En doe het vooral nooit weer.

Politici zoals Rutte, Buma, Pechtold en Zegers komen er toch mee weg. Ze lichten het volk voor 1,5 miljard op en zijn dat vergeten. Helaas.

Gek is het zeker, want dat geldt niet voor ons, de gewone eerlijke burgers?

Als ik straks de belastingdienst aan de lijn krijg en die vraagt waar de specificatie van aftrekposten blijft, antwoord ik gewoon: “helaas, zoiets kan ik me niet herinneren”.

Wanneer ik zaterdag de supermarkt uit wil lopen met een niet betaald krat bier en de filiaalhouder spreekt me daar op aan, zeg ik doodleuk:”Welk krat bier? Oh, dit, dat is al betaald, zover ik weet”, en wandel gewoon door.

Of ligt het aan deze periode van het jaar? Tijdens de Passion zagen we hoe Petrus tot drie keer hevig ontkende dat hij Jezus kende. Zo op het eerste gezicht lijkt Rutte op deze discipel. Het grote verschil is echter, dat Petrus zijn leven verbeterde en zelfs opgaf voor zijn meester.

En die gave missen de aan geheugenverlies lijdende Rutte en consorten. Triest maar helaas waar. Alzheimer treft vriend en vijand.