Mies Bouwman en Humberto Tan
In de tijd dat er nog vaak naar een zwart-witbeeld werd gekeken, de kanalenkiezer doelloos aan de zijkant van de tv zat vastgeklonken, was je keuze beperkt tot wat er werd uitgezonden of de aan-en- uitknop. Het beperkte aanbod kleurde je beeld.
Mies Bouwman presenteerde een marathonuitzending met ‘Open Het Dorp’. Vermoeid deed ze haar schoenen uit. Ze vond iedereen die geld had gegeven lief: ‘Lieve winkeliers, lieve mensen thuis…’
Zo creëerde ze haar lieve imago. Dat werd tijdelijk minder toen ze deelnam aan het satirische programma ‘Zo is het toevallig ook nog eens een keer’, waarmee ze zich vooral de woede van het calvinistische, christelijke Nederland op de hals haalde.
Mies werd weer lief toen ze de quiz der quizzen ‘Eén van de acht’ ging presenteren. Eenieder vereenzelvigde zich met een van de kandidaten: je tante gunde die vrouw met dat blonde haar de hoofdprijs terwijl je moeder hoopte dat die man met die bril zou winnen.
De volgende dag sprak iedereen over de gewonnen kleurentelevisie. Die wilden ze als zwart-witkijker zelf ook wel hebben.
De latere quizzen waren toch vooral afgeleiden van Eén van de acht, met wat ‘snellere’ quizmasters zoals Willem Ruis: overgewaardeerd en gemaakt enthousiast.
Was het enthousiasme van Mies oprecht? Ik heb mijn twijfels, zeker als ik aan haar latere programma ‘In de hoofdrol’ terugdenk. BN’ers, die toen nog prominente Nederlanders heetten, werden in het zonnetje gezet door Mies. Hun leven en oeuvre passeerden de revue. Met Johnny Kraaykamp, de koning van het gemaakt lachen en het overdreven toneelspelen, het zogenaamde ‘schmieren’, schmierde ‘de koningin van de televisie’ uitbundig mee. En iedereen was lief en warm.
Met de kanalenkiezer in je hand, is er zoveel van hetzelfde tegenwoordig op tv dat je keuze nog steeds beperkt is. En of het nu om zingen, taarten bakken of dansen gaat, overal móét een winnaar zijn.
‘Kijkcijfers regeren,’ zegt Frits Spits. Humberto Tan moet het veld ruimen voor Twan Huys die RTL Late Night gaat presenteren. Als politiek deskundige concurreren met JInek en Pauw. Ik vraag me af hoe hij met Gordon of Gerard Joling om zal gaan en al die andere showbizz-figuren die bij RTL een vaste stoel schijnen te hebben. Wie ontsla je, de trainer of de spelers?
De ‘koningin van de televisie’ maakt dit niet meer mee. Of Mies écht lief en warm was? Ik weet het niet, want ik heb haar niet persoonlijk gekend.