Weg met het nieuwe sorry

Ben Dekkers 8 jan 2018

Mag ik het nog even over Thomas Dekker hebben? Gevalletje oude koeien uit de sloot. Ligt aan mij. Een aversie hield me tegen om zijn biografie aan te schaffen toen het een jaar geleden uit kwam. Pas nu ik het afgelopen kerst cadeau kreeg en het ‘gegeven paard in de bek keek’, sloeg ik het open.

Wat ik las was weer een nieuwe vorm van “sorry zeggen”. Wat ik las was de tot nu toe ergste variant.
Je zelf zo neer sabelen dat je jezelf tegelijkertijd weer boven op het schild hijst.
Het zo schrijnend maken dat je als lezer in één beweging door al weer medelijden krijgt.
Zo voor de overtreffende trap van zelfbeschuldiging kiezen, dat ontzetting al weer omslaat in een begin van bewondering. Dat je dat gedurfd hebt zeg!

Zijn verhaal is een totaal demasqué. Bloedzakken in de badkamer van een achteraf hotel. Epo. Dikke injectienaalden die je er om 5.00 ’s nachts niet inkrijgt, omdat je te laat van de hoeren terug kwam. Honderden vrouwen gehad naast je eigen vriendin. Auto’s van vrienden met een zatte kop total loss rijden en omdat jij het rijbewijs al kwijt was, diezelfde vrienden als dader dit zaakje laten opknappen.

En maar berouw tonen en nog meer spectaculair wangedrag opdissen. Zie mij eens kampioen ‘berouw tonen’ zijn. Echt een sportman tenslotte …wilde altijd winnen, ten koste van alles, nu ook. Niemand kan zoveel verkeerd doen en zoveel spijt hebben.

En als het echt om de oorzaak gaat, uiteindelijk je vroegere vriendjes erbij lappen. Zijn kapitaal heeft hij er weer mee verdiend. Meer dan 200.000 exemplaren verkocht.

Mag het “sorry zeggen” een tijdje worden afgeschaft?

Als er moedwillig wordt gelogen. Als met ‘alternatieve feiten’ met opzet de werkelijkheid is verdoezeld. Als bewust gekozen is voor wangedrag. Als mensen slachtoffer zijn geworden van je narcistische zelfbevlekking.

Mag het dan alstublieft zo zijn dat er eens geen podium is voor zo’n ‘sorry-zegger!’ Mogen de spotlights dan eens uit blijven?! Kunnen de DWDD’s en Jinek’s eens een keer niet aan hun kijkcijfers denken en zo’n gast weigeren? Dat de formule ‘wangedrag x aandacht= geld’  eens niet opgaat?!

‘Sorry zeggen’ wordt misbruikt. Het wordt steeds meer de ultieme rechtvaardiging voor onbehoorlijk gedrag. Je meent er geen barst van maar het werkt wel.

Afschaffen dus: het enige loon moet hoon en verachting zijn. Die andere wang stellen we over een paar jaar dan wel weer ter beschikking.