Daklozen, bekeuringen en Humberto Tan

Hylke Grasmeijer 6 sep 2017

Bij de supermarkt vraagt een dakloze mij of ik wat geld voor de opvang overheb. Meestal loop ik aan ze voorbij, maar deze keer denk ik, ach, laat ik wat geven. Ik geef hem twee euro, waarop hij zegt: ‘Heb je nog meer?’
‘Eh, nee…’ mompel ik.
‘Kun je dan een fles mangosap voor me kopen?’ vraagt hij. Dat vind ik nou een goede manier van bedelen! Heeft hij wat te drinken en heb ik tenminste geen last van dat stemmetje in mijn hoofd, wat moppert dat ie het geld vast aan alcohol uit gaat geven.
Eenmaal in de supermarkt kan ik niet de fles mangosap vinden waar hij om gevraagd heeft. Ik overweeg om dan maar een fles multivitamine te kopen. Maar zou hij daar wel op zitten te wachten, schiet het door mijn hoofd. Want ja, ik ben een perfectionist en een pleaser. Stel je voor dat ik met het verkeerde sap aan kom zetten. Straks wil ie het niet hebben.

Besluitend dat mijn angst voor de Kieskeurige Dakloze wat onrealistisch is en dat hij sowieso wel blij zal zijn met sap van welke soort dan ook, loop ik met de multivitamine naar buiten. Daar heeft zich een groepje mensen verzameld rond de dakloze en een politieagent, die de man streng staat toe te spreken. Verderop staat nog meer politie. Verbouwereerd door deze onverwachte wending, onderbreek ik toch maar het gesprek om de dakloze zijn fles te geven. Hij bedankt me, waarop de agent zegt: ‘Dat heeft ie echt niet nodig hoor. Ik ken hem. Hij heeft gewoon een dak boven z’n hoofd, krijgt te eten, hij krijgt zelfs alcohol.’ De agent vervolgt tegen de dakloze dat dit al de zoveelste keer is dat hij betrapt wordt op bedelen en dat hij daarom een boete krijgt. 140 euro.

Mijn giften aan daklozen gaan dus niet op aan drank of drugs. Ze worden ook niet besteed aan een slaapplek of een voedzame maaltijd. Ze gaan naar de overheid.

Dan zie ik de cameraman die verderop bij de andere agenten staat. ‘Worden jullie gefilmd?’
‘Ja,’ antwoordt de agent, ‘Humberto Tan loopt een dagje mee.’ En inderdaad, daar staat Humberto Tan in een politiepakje naar ons te kijken.

Ik ben benieuwd of mijn zeldzame goede daad nu gelijk op televisie gaat komen. Ik hoop dat de dakloze man vanavond warm slaapt en geniet van z’n multivitamine. En ik hoop dat Mark Rutte verdorie iets nuttigs gaat doen met mijn twee euro!