Deur. Open. Wat doe je?

Geoffury 17 jul 2017

Iemand houdt de deur open. Mijn hand reikt uit, de deur tegenhoudend. Ik kijk de man aan, en bedank hem. Maar hij was al een stap verder, en omgedraaid. Hij stopt. Zijn hoofd draait, over zijn schouders, en hij maakt oogcontact. Zijn ogen tonen verbazing, zijn wenkbrauwen omhooggaand. Een seconde passeert, en misschien nog één, en tijd lijkt sloom. Dan na een poos zegt hij, Oh…uh…graag gedaan?

Dit fenomeen zou niet moeten zijn. Zou niet moeten bestaan. Een persoon maakt een vriendelijke gebaar en de ander bedankt hem. Dit hoort dagelijkse kost te zijn. Maar de persoon in kwestie houdt kennelijk vaker deuren open, voor anderen. Maar niemand die hem bedankt. Althans niet vaak. Want anders zou hij niet verbaasd reageren.

Laten we de actie en reactie opbreken, zodat het voortaan niet meer fout gaat. Zodat het voortaan normaal is om een deur te openen voor een ander, waarvoor er dan bedankt wordt.

Je loopt naar een deur. Je doet hem open. Je kijkt even over je schouder.
Optie 1, er is niemand. Oké, check. Loop door.
Optie 2. Er is iemand achter je. Je houdt de deur open, voor de ander.
Ja, voor een ander. De wereld draait niet om jou. Jij bent niet de zon.
Wordt de deur voor je opengehouden?
Bedank de deuropener. Knik, voor de nonverbale mensen. Of wees verbaal, en doe je mond open. Doe je ding. En that’s it.
Twee simpele opties voor een simpel fenomeen. Deuren openen is niet vreemd, en ervoor bedanken ook niet. Dit hoort, dit zou moeten en is niet raar.

Ze zeggen de wereld kan een betere plek zijn als je bij jezelf begint. Als je een keer in de spiegel kijkt en een verandering maakt. Een kleine verandering. Dit is zo één. Zeg tegen iedereen die je kent dat je vandaag een deur openhield en dat de wereld een grammetje beter werd. Zeg tegen iedereen dat je bedankte toen een deur voor je werd opengehouden. De wereld een stukkie beter.

Het is eigenlijk verdomme raar dat ik hier een stuk over moet schrijven. Maar enfin. Wees geen asshole en doe ook andere goede dingen, kleine goede dingen. Daar ga ik niets over schrijven. Maar de wereld wordt er wel beter van.