Ons Brabant Onafhankelijk

CH 29 jun 2017

Laatst was ik op een feestje van een Amsterdamse vriend die tijdelijk voor zijn werk in Eindhoven woonde. Hij had zowel ‘Amsterdamse’, als ‘Eindhovense’ vrienden uitgenodigd, en om het eenieder naar de zin te maken had hij twee soorten bier gekocht. Voor de ‘Amsterdammers’ het bier dat vernoemd is ‘hun’ rivier, de Amstel, en voor de ‘Eindhovenaren’ het bier dat vernoemd is naar een illustere Brabantse leider uit de tijd dat hun regio nog een trots hertogdom was. Dit was natuurlijk vragen om discussie want iedere rechtgeaarde Brabander vindt bier uit Holland gelijk aan slootwater, zeker na een aantal glazen van het eigen gerstenat. En nog een aantal glazen later mondde dit sluimerende Brabantse chauvinisme uit in het gemeenschappelijk meeblèren van de moderne klassieker ‘Brabant’ van Guus Meeuwis.

Als geschiedenisliefhebber heb ik me al vaak afgevraagd hoe sterk het Brabantse gevoel nu eigenlijk werkelijk nog is. Het grote Hertogdom Brabant, dat zich uitstrekte van Brussel in het zuiden, tot Den Bosch in het noorden, is al bijna 400 jaar gescheiden in een Nederlands en een Belgisch gedeelte. De twee helften van het voormalige hertogdom zijn gescheiden aan het einde van de tachtigjarige oorlog, en de grens is eigenlijk gewoon de frontlinie aan het einde van die oorlog, en is dus eigenlijk behoorlijk willekeurig, vanuit een geschiedkundig oogpunt gezien. Het historische Brabant is ontstaan in de middeleeuwen, als provincie in het Europese rijk van Karel de Grote, en verscheurd in de tachtigjarige oorlog door de Hollanders en de Spanjaarden, en daarna enkele eeuwen vervallen in armoede.

Tegenwoordig is het gebied van het voormalige hertogdom Brabant een van de rijkere en meest ontwikkelde gebieden ter wereld. Het heeft met Brussel de hoofdstad van Europa, met Leuven de oudste universiteit van de lage landen, met Antwerpen een van de grootste havens van Europa, met Breda een militaire academie, en met Eindhoven een moderne high tech regio. Een gebied dat zich de afgelopen eeuw in gigantisch tempo heeft ontwikkeld, van achtergebleven regio naar wereldspeler op het gebied van wetenschap, techniek, landbouw, farmacie, logistiek, en bourgondische cultuur. In mijn grootste fantasiedagdromen herrijst het voormalige hertogdom in een onafhankelijke staat Brabant binnen een federale Europese Unie in de toekomst. Het is taalkundig, cultureel, historisch, en qua geloof (het katholicisme) een logische eenheid, en waarom dan niet gewoon een onafhankelijke staat?