Het effect van sociale media op jou

Thomas Hissink Muller 7 jun 2017

Nee, dit is geen wetenschappelijk stuk over het effect van sociale media op mensen zoals jij en ik. Dit is een column over het effect dat sociale media op mij heeft en waarschijnlijk ook op jou. Facebook, Instagram, Snapchat, we hebben het al zo vaak gehoord: iedereen post alleen zijn mooiste mijlpalen online. Dit heeft als gevolg dat het lijkt alsof iedereen gelukkiger en succesvoller is dan jij. Deze “vrienden” van jou hebben ook nog eens genoeg tijd over om naar elk festival te gaan, plus een tripje naar New York.

Ik neem nu dan wel de taak op me van grote moraalridder, maar ik ben net zo erg. Als mijn column in de Metro staat, plaats ik het zonder te twijfelen online: #beroemdheid #leven. Gelukkig is er een stemmetje. Dit stemmetje, lieve dames en heren, heet je geweten. Je geweten wil nog iets bij de foto van je diploma-uitreiking zetten. Iets als: ‘Met bloed, zweet en tranen, maar het is gelukt!’ Het is je geweten dat aan je vraagt waarom je die foto met ontbloot bovenlijf plaatst. Ik hoor je denken: #ikdoehetlekkertoch.

Dat is jouw goed recht. Maak zoveel foto’s als je wil, plaats het online en gebruik zoveel mogelijk hashtags. Het maakt niet uit dat hashtags eigenlijk alleen op Twitter werken. Iedereen mag en vooral durft online te doen waar die zin in heeft. Helaas ben ik wel een beetje klaar met iedereen zijn online-persoonlijkheid volgen. Tegenwoordig ben ik een online-zwerver in een sociaal landschap. Ik ontvolg mensen als ze samenzweringen spuiten. Ik ontvolg mensen als ze teveel selfies plaatsen. Dit heeft als gevolg dat mijn Facebook-feed een spookstad is. Toch blijf ik terugkomen, al is het maar omdat mijn vriendin me in elk kattenfilmpje tagged.

Alleen tijd kan zeggen wat het langdurige effect is van sociale media op ons allen. Alles wat nieuw en anders is, krijgt eerst een lading kritiek over zich heen. Nu is sociale media aan de beurt. Toch zien we tussen het zeuren door iets heel belangrijks over het hoofd: de positieve aspecten van sociale media op jou en mij. Ik heb me namelijk nog nooit zo gesteund gevoeld door vreemde mensen als op Facebook of Instagram. Normaal moet ik naar mijn moeder voor een schouderklopje, maar nu vertelt een verre kennis me dat ik ‘goed bezig’ ben! Leuker dan dat kan het niet worden, toch? Leuker dan dat kan sociale media voor mij in ieder geval niet worden.