De krokodillentranen van Mark Rutte

Het was vorige week groot in het nieuws: president Donald Trump stapt uit het klimaatakkoord van Parijs. De Verenigde Staten, de op één na grootste uitstoter van broeikassen, gooit de afspraken tussen bijna 200 landen in de prullenbak. Na de persconferentie in de tuin van het Witte Huis sijpelden al snel de eerste reacties binnen. Bondskanselier Merkel betreurde het besluit van Trump, terwijl de Franse president Macron het een enorme vergissing en grove fout noemde. Ook onze eigen premier Mark Rutte reageerde al snel. Via Facebook liet hij weten het niet eens te zijn met de beslissing van de Amerikaanse president. Ook schrijft hij dat Nederland en de rest van de wereld pal achter het akkoord blijven staan.

Toch staat de uitspraak van Rutte haaks op het partijprogramma van de VVD. In het 102 pagina’s-lange document zijn welgeteld vier bladzijden gewijd aan de toekomst van onze planeet. Het programma beschrijft dat de VVD zich wil houden aan de internationale afspraken (Parijs) om de CO2 –uitstoot te verlagen. Hoe ze dat willen doen blijft echter de vraag. Ook een blik op de samenvatting van het partijprogramma (drie pagina’s) biedt geen antwoord. Sterker nog: de woorden klimaat, milieu of duurzaamheid worden niet één keer genoemd en dat zegt eigenlijk al genoeg. Voor de partij van Mark Rutte is het klimaat niet meer dan een bijzaak.

De tweede partij in het ‘motorblok’ van het aankomend kabinet scoort trouwens ook een dikke onvoldoende. Het CDA stemde de afgelopen jaren tegen talloze klimaat-vriendelijke moties, bijvoorbeeld het sluiten van kolencentrales. Ook het partijprogramma geeft weinig hoop op het halen van de klimaatdoelstellingen van Parijs. Laat de groene huisstijl van de partij u vooral niet in de war brengen. Het CDA is op het gebied van klimaat geen haar beter dan de VVD.

De teleurstelling die Mark Rutte uitspreekt over de beslissing van president Donald Trump is dus op zijn minst merkwaardig te noemen. Samen met de rest van de wereld keurt Rutte het Amerikaans besluit af, terwijl de VVD de klimaatdoelstellingen van Parijs bij lange na niet zal halen. Ook de favoriete formatiepartner van de VVD, het CDA, doet niets voor het verminderen van de CO2 –uitstoot en het tegengaan de opwarming van de aarde. Kabinetsbeleid in lijn met de afspraken uit het akkoord van Parijs kunnen we de aankomende vier jaar dus wel vergeten.

De reactie van Mark Rutte op het besluit van Trump is niets minder dan een teiltje met CO2-doordrenkte krokodillentranen.