De hypocriete Nederlandse politiek

Henny A.J. Kreeft 30 jun 2017

Laatst had ik een discussie met een vriend uit Palestina, die me vroeg waarom ik steeds schrijf en vecht voor Gaza, terwijl de ellende in de West Bank net zo groot is. En ik moest mijn vriend gelijk geven: ik ben dagelijks bezig met Gaza en vergeet soms dat de West Bank ook bezet is en dat de ellende die wordt aangedaan door het regime uit Tel Aviv net zo groot is als in Gaza.

Maar wat weten we in Nederland nu eigenlijk over het lijden van de Palestijnen? Als u het mij eerlijk vraagt, geloof ik niet dat het de gemiddelde Nederlander ene moer kan schelen of er baby’s dood gaan in Gaza omdat de medische materialen bijna helemaal op zijn en dat de elektriciteit flink is teruggedraaid.
Neen, waar maken we ons nu weer druk om in de Nederlandse politiek? Natuurlijk is het triest dat er meer dan 60 (sommige artikelen spreken over 96 panelen en half miljoen euro) zonnepanelen vernietigd zijn waar Nederland geld in gestoken heeft. Natuurlijk, maar op de manier dat dit gebracht wordt, is de Nederlandse regering – zeg de Nederlandse politiek – alleen maar geïnteresseerd in het geld wat men in projecten stopt. En niet in de mensen waarvoor de projecten opgezet zijn, niet in de mensen die geëxecuteerd worden in de straat, niet in de mensen die zonder enige vorm van rechtszaak de gevangenissen in worden gegooid en daar worden gemarteld, niet in de mensen die elke keer een brief op het huis geplakt krijgen waarop staat dat ze 1 dag krijgen om het huis te verlaten en anders met huis en al vernietigd worden.

Neen niets van dat alles, neen, Nederland heeft haar best gedaan, heeft geld geschonken en de bezettende macht uit Tel Aviv komt nu direct aan de Nederlandse portemonnee en dan staat vadertje Rutte op zijn achterste financiële poten.

Maar waar ‘onze’ politici niet naar willen kijken, is de werkelijke leefomstandigheid van de Palestijnen, die nog ‘net in leven kunnen blijven’ op de bezette West Bank, in de bezette stad Jeruzalem en in de belegerde Gazastrook. Men heeft geen idee in Den Haag hoe de omstandigheden zijn, men wil er gewoon niet over praten, en men heeft geen idee dat als de mogelijkheid er zou zijn, dat er vanuit Palestina een stroom jonge mensen naar Europa gaat komen.