Rot moslim!

‘Kijk daar loopt een stofdoek.’ ‘Dat was vast weer een Marokkaan’ terwijl je wijst naar een kapotte prullenbak. Iedere dag gebeuren dit soort dingen. Ik weet dat dit gebeurd omdat er mensen om mij heen ook dingen zeggen zoals: “hé daar loopt weer zo’n rot Marokkaan” en “Jij komt niet thuis met een Marokkaan.”

Waarom is dit nodig? Waarom is het nodig om Marokkanen uit te schelden? Waarom is het überhaupt nodig om moslims uit te schelden? Waarom is het nodig om mensen met een ander geloof te discrimineren? Waarom kunnen sommige Nederlanders het niet accepteren dat er mensen zijn die anders geloven? Wie heeft er bepaalt dat alle moslims slecht zijn? Wie vond het leuk om te beginnen met het roepen van ‘Rot Marokkaan’?

Het blijft niet alleen bij het na roepen. Er zijn moslims, vooral moslima’s, die fysiek pijn worden gedaan. Zo is er een vrouw met een hoofddoek nageroepen op straat en van haar fiets getrokken. En wilde vorig jaar vijf mannen uit Enschede een moskee in brand steken.
Moslims zijn ook gewoon Nederlanders. De meeste zijn gewoon in Nederland opgegroeid. Het enige verschil is dat moslims ergens anders in geloven. Dat betekent toch niet meteen dat wij ze discrimineren. Moslims zij helemaal niet slecht. Ik zie vaker op het nieuws ‘Nederlander heeft Nederlander neergestoken’ dan dat ik zie ‘Moslim heeft Nederlander neergestoken’.

Je hebt ook een groep moslims die niet in Nederland is opgegroeid bijvoorbeeld vluchtelingen. Nederland is zo loyaal om vluchtelingen op te vangen. Die vluchtelingen zijn hier gekomen omdat het in hun thuisland gevaarlijk is om te leven. Dan ga je als Nederlander niet zoiets zeggen als ‘ze horen hier niet thuis’ en ‘ze moeten terug naar hun eigen land’. Nee, wij Nederlanders moeten ervoor zorgen da ze zich hier thuis gaan voelen. Wij moeten ze helpen. Wij moeten ze niet weer terug sturen naar een oorlogsgebied zodat ze daar kunnen sterven. Wij zouden toch ook niet willen dat dat ons overkomt. Nee, wij moeten blij zijn dat wij veiliger leven en een veilig thuis kunnen bieden aan vluchtelingen.

Wij Nederlanders hoeven toch helemaal geen mensen uit te schelden omdat ze een ander geloof hebben. Wij hebben beter geleerd. Laten we gewoon stoppen met discrimineren.
Moslims zijn, net als Nederlanders, gewoon mensen.