Als ik in een God zou geloven…

P.B.Panday 22 mei 2017

Als ik in een God zou geloven, dan zou mijn God een onvoorstelbaar entiteit zijn. Mijn God zou boven alles staan, buiten alles staan en toch alles omvattend zijn. Dan zou mijn God transcendent en immanent zijn ten opzichte van zichzelf. Dan zou mijn God almachtig, alwetend en volmaakt zijn. Mijn God heeft geen vrienden en ook geen vijanden, want mijn God is alles.

Uit mijn God is alles ontstaan en mijn God is alles. Mijn God is niet scheppend maar evoluerend. Mijn God is alles en overal, maar tegelijk ook niets en nergens, want mijn God is onvoorstelbaar. Mijn God maakt niets en dus ook geen fout. Mijn God is in mij en ik ben in mijn God. Niets en niemand is in staat om los te staan van mijn God, want mijn God is in iedereen en in alles. Mijn God is in mij, dus ik beschik ook over alles wat mijn God is. Ik ben almachtig en volmaakt zoals mijn God, maar ik ben mijn God niet.

God leeft niet en gaat ook niet dood. God doet niets, maar zit ook niet stil. God is onvoorstelbaar. En toch geloof in God. Waar geloof ik nog in? Ik geloof dat ik een geloof heb waar er een onvoorstelbare God in voorkomt. Hoe geloofwaardig ben ik?

Je kunt een heleboel zeggen over mijn God, maar niet dat die saai is. Die is hartstikke interessant, want die is mijn voorstelling van het onvoorstelbare. Mijn imaginaire God ken ik niet, dus weet ik ook niet of die wel of niet bestaat. In elk geval heb ik nooit iets van vernomen, in welk vorm dan ook. Ik weet ook niet wat volmaaktheid en almachtigheid inhouden. Het zijn interpretabele begrippen die wij aan bepaalde zaken koppelen om met elkaar op een bepaald niveau te kunnen communiceren of te ruziën.

Of God ons heeft geschapen of wij God hebben geschapen, dat is ook al een eeuwige twistpunt. Trouwens, er is niet één God en het bestaansrecht van God wordt ook nog bepaald door de gelovige. Als die wel in een God gelooft dan schijnt die te bestaan. En als die er niet in gelooft, dan bestaat die gewoon niet. Niemand schijnt hier last van te hebben. En God ……. wie zou het kunnen zeggen.
En … weet je nu wie of wat jouw God is? Reacties gaarne naar … ik laat het aan jou over.