Hamburger

Karel Kraakman 22 mei 2017

Braderieën. Ze zijn er in soorten en maten. Verleden week eens een
weekendje weg. In de dichtstbijzijnde plaats, van ons verblijf was een braderie. Einde ochtend, zo rond twaalf uur even overheen gelopen. Bijzonder was het niet. Een normale braderie. Wel heel veel mensen.

Wat me opviel was wel, dat er een groenteboer was, die gratis heerlijke appels weggaf (1 per persoon). Daarnaast een slager met broodjes hamburger, € 3,50. Daar stonden mensen voor in de rij, terwijl voor die gratis appels van de groenteboer zo goed als geen belangstelling was.

Ik nam het in me op en we liepen door. We waren er eigenlijk snel klaar mee. Een van de dochters kocht nog ‘Spinners’, schijnt nu een rage te zijn, maar enfin. Daarna gingen we wat anders doen. Als je gezellig een weekendje met elkaar op stap bent moet er meer zijn dan een braderie.
Ik zou er ‘Moppes in de Keet’, van krijgen als dat niet zo was.

Om vier uur waren we met onze andere activiteiten klaar, en gingen terug. Op de terugweg, kwamen we opnieuw bij die braderie langs. We liepen hem, nu van de andere kant, nogmaals over. Velen waren hun kramen al aan het afbreken, ook die slager met die hamburgers en de groenteboer deden dat inmiddels.

Zomaar in een opwelling vroeg ik die groenteboer of hij door z’n appeltjes heen was. Hij had ze namelijk gratis weggegeven. Hij schudde z’n hoofd, en zei tegen mij: "Zelfs mensen die ik ken, waarvan ik weet dat ze weinig te besteden hebben, lieten de gratis appels links liggen, maar kochten, met hun kids en al, wel hamburgers hiernaast van € 3,50 per stuk".

“Tsja”, opperde ik, ‘misschien in het vervolg, broodje appel met uitjes en saus”. Hij keek me vreemd aan, en we liepen maar weer door. Ik dacht even na. Hoe vreemd is het ? Mensen krijgen gratis gezond voer, ik had zelf ook een appeltje genomen, was heerlijk. Maar mensen kiezen klaarblijkelijk dan toch voor dat dure en o zo ongezonde spul. Ook als ze weinig te besteden hebben…
Dat gegeven, liet me dat weekend niet meer los.