Nieuwszender NPO Radio 1 ?

Karel Kraakman 23 mei 2017

In principe volg ik graag het nieuws. Ik probeer dan ook vaak NPO Radio 1 op te zetten. Probeer, hé…
Naast NPO Radio 1 heb je onder meer ook nog: NPO Radio 2, NPO 3FM, NPO Radio 4, NPO Radio 5 en NPO Radio 6… en er zijn méér zenders waar men op af kan stemmen.

Als je naar de wereld kijkt, en wat zich daarin allemaal afspeelt, dan zou je zeggen dat NPO Radio 1 daar de handjes vol aan heeft ? Bij de NPO denken ze daar klaarblijkelijk geheel anders over…
Terwijl ik eten kook, of in de auto zit en vul maar aan… probeer ik dus de in theorie althans, meest geschikte NPO Radio zender voor het nieuws op te zetten. Inderdaad, je komt uit bij NPO Radio 1. Je verwacht er nieuws te horen… Maar wat is het geval ?

Ondanks dus een bulk aan overige zenders, meent men u op NPO Radio 1, uitzonderingen daargelaten…, toch te moeten voorzien van slechts wat fragmenten van nieuws, waarbij er natuurlijk wél alle ruimte is voor muziek. Tien tegen een dat u muziek hoort zodra u NPO Radio 1 op zet. Na 5 minuten nieuws, als het al 5 minuten haalt ? Dan moet er toch ook hoognodig weer een plaatje gedraaid worden. Begrijpt u toch zelf ook ?!

Ook aan sport wordt er voldoende aandacht besteedt. Nu kan sport best leuk en gezellig zijn- en ja, klopt: soms hoort het bij nieuws, inderdaad.
Ik zal het niet ontkennen, maar is dat, net als die muziek toch niet 100% onder te brengen op een van die overige 5 NPO Radio zenders ? Sport liefhebbers worden dan niet met zaken opgescheept die hen toch minder interesseren en dat geldt idem dito voor muziek.
Je weet dan wat je krijgt als je op die en die zender afstemt.

Soms is het programma van Sven Kockelmann nog een verademing. Nuja, het duurt natuurlijk maar een dikke twintig minuten, maar toch, in die tijd geen muziek, geen reclame, en geen sport. Afgezien van het onderwerp dat ie behandeld: prachtig gewoon. Kijk, en dàt is wat ik van een nieuwszender, zoals NPO Radio 1 verwacht.
Alles wat geen nieuws is, zoals we nieuws definiëren, en alles wat met sport te maken heeft kan zat naar die andere zenders. Maar ja, kom er maar eens om… ?