Moppes in de keet

Karel Kraakman 18 mei 2017

Altijd nog met verouderde software werkende, ga je toch op een bepaald moment richting updaten. Nuja, het werkt allemaal goed hoor, dat oudere spul, daar niet van, in wezen ben ikzelf er best tevreden mee. Maar ja, in huis ben je met meer mensen, en die willen op elk vlak altijd zoveel mogelijk meedoen met allerlei ontwikkelingen.

Nou, je wilt niet altijd ‘moppes in de keet’, dus dan maar eens naar een winkel toe, om maar eens officieel een Office Pakket aan te schaffen.
Aan de andere kant van de balie een medewerker. Ik vraag, als rasechte Hollander het eerst natuurlijk, en uiteraard vrijblijvend: ‘wat kost het’ ?
Nou de prijs valt me nog niet eens tegen. Maar dan stel ik: ‘Is oké, doe mij dan maar zo’n Office CD, DVD in een doos met de code cq key om het pakket te kunnen installeren’.

En u raadt het al: daar loopt het fout.
‘Tsja, meneer. Maar Microsoft wil dat u een account aanmaakt voor dit pakket, en van daaruit wordt uw aankoop verwerkt’, of zoiets, zei ie…
Ik blijf echter volhouden: ‘Nee, dat wil ik niet, ik wil ook geen abonnement daarop. Ik wil gewoon, net zoals eerder wel kon, het Office Pakket op een CD of DVD, met de code, key in de doos’, zodat ik het thuis, zelf installeer en bij een format van de HD zelf weer opnieuw kan installeren. Want puur alleen dàn heb- en hou je nog het gevoel dat je zelf ergens nog een beetje grip op het ongrijpbare hebt. De aanschafprijs is daar ondergeschikt aan’.

Hij keek me meewarig aan, en zei: ‘Wat u wilt is van vroeger. Vrijheid, vrij computeren, anoniem het internet op, zelf grip op alles houden’. Ondertussen keek ie even op z’n Iphone met duur tweejarig abo (zodat ie alleen daarom al moest werken…), waarbij ie zich twee jaar lang laat gijzelen door bedrijven op de achtergrond… En ging weer verder: ‘Dat alles is iets van vroeger. Kan niet meer. Moderne tijden en ontwikkelingen staan niet stil’. En zo probeerde hij mij te overtuigen, om ook privacy, vrijheid- en geld in te leveren. Om met de huidige tijd mee te gaan. Geleefd te worden in plaats van zélf te leven. Het lukte hem niet. Ik bleef op m’n standpunt.
Beangstigend overigens, dat dit allemaal al als normaal wordt bezien…

Maar u begrijpt het: Het zal hier ‘moppes in de keet’, worden. Het zij zo.