Donor

Ik voel het. Geen productieve dag vandaag. Al uren naar het beeldscherm aan het kijken en nog geen letter getypt. Mijn opdracht laat ik voor wat die is en ik bekijk mijn to-do lijst. Minstens vijftig punten lang. Bestaande uit steekwoorden. Door dat ene woord weet ik precies wat ik moet doen.

De lijst is verdeelt in twee categorieën: school en privé. School wordt niets vandaag, mijn concentratie is ver te zoeken. Ik scrol door de privé-lijst. Koelkast. Deze moet echt weer eens schoongemaakt worden. Gezond. Die laatste paar kilo’s wil ik er van af hebben voor de zomer.

Stamceldonor. Afgelopen week genoteerd naar aanleiding van een televisieprogramma. Vanaf mijn achttiende sta ik al geregistreerd in het donorregister. Nooit heb ik daar aan getwijfeld. Ik kies er bewust voor. Als ik overlijd, hoop ik wat te kunnen betekenen voor mensen die een donororgaan nodig hebben. Als ik ooit in zo’n situatie kom, hoop ik ook geholpen te worden. Dat ik ook wat kan betekenen voor mensen die ziek zijn terwijl ik nog leef, wist ik nog niet. Stom eigenlijk. Ik maak mij druk om van alles en nog wat. Heb een to-do lijst van meer dan vijftig merendeels onbelangrijke punten. Terwijl mensen die op de donorwachtlijst staan, vaak maar één belangrijk punt hebben: een donororgaan, bloed en/of cellen krijgen om te overleven. Dat ene punt is voor hen een kwestie van leven of dood.

Ik google stamceldonor en wordt doorverwezen naar een site. Ik lees de informatie goed door, beantwoord een aantal vragen, vul mijn gegevens in en klik op bevestigen. Stap één is gezet. Nu ik toch bezig ben, meld ik mij ook meteen aan als bloeddonor. Ook dit kost mij maar een aantal minuten. Wanneer ik de aanmelding bevestig, krijg ik meteen een e-mail binnen met: “Heel erg bedankt voor uw aanmelding als bloeddonor. Een prachtig gebaar en goed nieuws voor iedereen die uw bloed hard nodig heeft”. Daarnaast de nodige informatie over de eerste afspraak.

Het aanmelden als stamceldonor en bloeddonor heeft mij bij elkaar een klein half uurtje van mijn tijd gekost. Waarom ik het niet meteen gedaan heb, toen ik het woord stamceldonor toevoegde op mijn to-do lijst? Misschien door de dagelijkse beslommeringen. Je bedenkt het, noteert het en gaat weer verder met andere bezigheden. Maar voor mensen op de donorwachtlijst is deze actie van levensbelang. Stel het niet uit, maar doe het nu.