Integratie

Karel Kraakman 22 mei 2017

Vluchtelingen. Een issue, waar je behoedzaam mee om moet gaan. Schrijf, zeg je iets ? Dan ben je snel een: ‘Racist’, ‘Gutmensch’ – of stel je de Islam in verkeerd daglicht- of word je anderszins een etiketje opgeplakt. Jammer. Het staat discussies in de weg. Je krijgt al de indruk fout bezig te zijn als je er over begint. "Niet doen", is het parool, want elk woord kan ten nadele zijn van wie dan ook maar.

In mijn visie moet het wel bespreekbaar zijn. Vluchtelingen, gevlucht voor oorlog en geweld, moet je opvangen in hun eigen regio. Oorzaken van die oorlogen en dat geweld zijn legio. Voert nu te ver daar op in te gaan. Schrijnend vind ik dat Rijke Golfstaten hun verantwoordelijkheden af kunnen afkopen, zodat zij ze zo goed als niet in hun landen hoeven op te nemen.

Als opvang in de regio niet veilig is, dan kun je opvang hier, in Europa niet uitsluiten. Maar dan moeten we tegelijkertijd niet wegkijken van vragen, kritiek en zorgen van burgers. De meeste vluchtelingen hebben een andere achtergrond. Dat kan een verrijking zijn. Inderdaad. Maar het kan ook botsen met onze vrijheid, democratie, veiligheid, ruimte, cultuur, belastingdruk, onderwijskwaliteit, sociale zekerheid, vrouwenemancipatie enzovoorts.

Nederland is een land waar de vrijheid van meningsuiting hoog in het vaandel staat, waar iedereen gelijkwaardig is, ongeacht ras, huidskleur, sekse of geloofsovertuiging. Vluchtelingen komen uit landen waar deze grondrechten niet altijd vanzelfsprekend zijn, waar culturele uitingen soms volledig indruisen tegen onze westerse waarden & normen. Wegkijken kan dan gevaar met zich meebrengen, dat met vluchtelingen ook conflicten uit oorlogsgebieden bij ons binnenkomen, of waarden en normen die minder tolerant zijn dan de onze, worden uitgedragen.

Nederland is een rijk westers land, dat mensenrechten respecteert. Als iemand aan je deur klopt om hulp ? Dan sta je daar open voor, dan help je. Dat is een universele waarde, die iedereen zou moeten onderschrijven. Tegelijkertijd vind ik dat je van hen die wij toegelaten hebben- en toelaten mag vragen hun best te doen om te integreren, en zich niet, hoe dan ook, tegen ons te keren.

Bestuurders zoals Aboutaleb & Asscher hebben vaak aangegeven, dat wie hier wil zijn, blijven & leven, wel onze wet, normen, waarden, cultuur en vrije westerse levensstijl moet accepteren- en mee moet doen ! Zijn ze daartoe écht bereid ? Dàn zie ik weinig problemen. Dan hebben we een multiculturele samenleving waarin het goed toeven is.