Wit Zwart Bamboe

Groot. Lief. Zwart. Wit. Bamboe. Vlekken. China. Nederland. Vliegtuig.
Heb je al een idee waar ik het over heb? Woensdag 12 april was Nederland helemaal in de ban van de twee reuzenpanda’s die naar Nederland zouden komen. Ze gingen per vliegtuig. Ouwehandsdierenpark in Rhenen zegt op hun eigen site “Yes! Eindelijk zijn de twee pandaberen woensdagavond 12 april om 19.30 op Schiphol geland met een vliegtuig van de KLM. Nadat de twee troeteldieren aan de Nederlandse pers waren voorgesteld zijn ze richting Rhenen per verhuiswagen gereden. Vlak voor middernacht kwamen ze dan in het dierenpark Ouwehands aan, verwelkomd door honderden inwoners van Rhenen. Het pluizige tweetal die luisteren naar de namen Wu Wen en Xing Ya zijn meteen in quarantaine gestopt.”

Bijna iedereen vindt het geweldig! Iedereen is blij. Iedereen viert feest. Toch zijn er ook mensen die het er niet mee eens zijn. Ik kan mij goed in die mensen verplaatsen.
Het zijn gewone dieren. Misschien wel bedreigd, maar het blijven dieren. Die dieren zijn het niet gewend om in een vliegtuig te zitten. Er was een heel afscheidsfeest in China voor de pandaberen, maar die pandaberen hebben er zelf helemaal niks van meegekregen. Wie hoort er nu eigenlijk echt feest te vieren?

Voor iedereen die het nog niet wist, dit is niet de eerste keer dat de pandaberen in Nederland verblijven. Dertig jaar geleden waren er ook al pandaberen in Nederland. Om precies te zijn in Safaripark de Beekse Bergen. Met toenmalig directeur Henny van Loosbroek. Hij is er niet echt over te spreken, want de media brengt het nieuws alsof dit de primeur is dat de pandaberen in Nederland zijn, maar dat is het niet! Of hij dat nou leuk vindt?
In april 1987 kwamen de pandaberen Rong-Rong en Chuan-Chuan 4 maanden in het Safaripark Beekse Bergen logeren. Ook kostte het toen maar 250.000 euro. Nu zijn de pandaberen in Nederland voor 15 jaar voor 1 miljoen euro per jaar en het verblijf bouwen kostte 7 miljoen euro. Heel wat duurder dan dertig jaar geleden.

Wat vind ik er nou van? Weet je, eerlijk gezegd weet ik het niet zo goed. Aan de ene kant vind ik het geweldig dat ik de pandaberen gewoon kan gaan bezoeken. Maar aan de andere kant vind ik dat de pandaberen in hun eigen leefomgeving horen. Hier in Nederland hebben we toch zeker genoeg bamboe!?