Is de mens slim genoeg?

Sylvia Peters 13 apr 2017

Denk jij soms ook wel eens dat de wereld gek aan het worden is? Zou dat ook een gevolg van de klimaatverandering zijn? Gaat het hier niet alleen om het opwarmen van de aarde, maar worden de gemoederen van sommige personen ook teveel verhit? Klimaatverandering kan grote gevolgen hebben voor ons wereldbolletje, maar onderschat de impact van bepaalde types niet.

Kijk naar landen zoals Syrië, waar iedereen elkaar de tent uit vecht. Iedere groepering heeft zo zijn eigen motief. Onschuldige mensen moeten vluchten, sterven, soms zelfs op een gruwelijke manier. Geloof, geld en macht kunnen we hier gerust in één noemer samenvatten: waanzin.

Kijk naar president ‘mister Great Again’… hoe groots wil hij het hebben? Natuurlijk is het prettig dat die man geraakt wordt door afschuwelijke beelden, maar om nou ineens met raketten te schieten? Van zakenman naar het oorlogspad lijkt hem wel te liggen. Wil hij diegene zijn die de derde wereldoorlog in gang zet?

Natuurlijk is het te gek voor woorden dat er gifgas wordt gebruikt en je bent helemaal een dwaas als je de dader hiervan de hand boven het hoofd houdt. Zouden de Russische en Iraanse leiders die dwazen zijn? Of waren het echt de rebellen die het hebben gebruikt?
Voor ‘mister Great Again’ maakte het niet uit, hij nam vast een voorschot op de vergelding. Zo kan hij gelijk aan iedereen laten zien dat hij niet met zich laat sollen. Ook niet door die neuroot van het Koreaanse schiereiland. Het Amerikaanse vliegdekschip en andere marineschepen moeten hem tot bezinning brengen. Maar kan zo’n type überhaupt wel tot bezinning komen? Of wordt hij zo alleen maar getriggerd om nog sneller zijn nucleaire arsenaal in te zetten? Gelukkig hebben de Chinezen nog wel wat van hun wijsheid behouden, zij roepen alle partijen op om de vrede te bewaren.

Als je denkt dat de waanzin alleen heeft toegeslagen bij leiders zoals Putin, Trump, Assad, Erdogan, Kim Jong-un, en nog vele anderen, dan heb je het mis. Zelfs de gewone burger is soms volledig de weg kwijt. Aanslagen, extremisme, haat, racisme en onverdraagzaamheid, het lijkt voor sommigen de normaalste zaak van de wereld.
Je vraagt jezelf soms echt af waar al die idioten ineens vandaan komen? Maar eigenlijk nog meer: ‘hoe komen we van ze af?’ Is daar echt een natuurramp of een oorlog voor nodig? Om iedereen te laten beseffen wat we hebben of hadden? Of is de mensheid slim genoeg om deze ellende te voorkomen?