Hartelijke gluten

Als gerenommeerd hobbykok dacht ik eerst van doen te hebben met een inheems gerecht uit de Griekse keuken toen een kennisje mij mailde met de mededeling dat zij coeliakie(spreek uit: zoeliakie) bleek te hebben. Ja dat is intolerantie tegen gluten lees ik in haar bericht, gluten zijn eiwitten die in heel veel voedingsstoffen voorkomen. een heleboel Nederlanders lijden hieraan en weten dat niet eens. Maar kunnen zich wel flink beroerd voelen, dat had zij ook, jaren van regelmatige dokter bezoeken brachten geen uitkomst.

Nu begrijp ik heel goed dat je als je leest dat ik notabeen als zelf ingenomen maitre de cuisine eerlijk gezegd niet eens wist dat Coeliakie bestond dat je over de grond rolt van het lachen. Maar dat lachen vergaat je wel als je net als ik je verdiept in deze Griekse materie. Uit schaamte voor mijn onwetendheid heb ik besloten haar te helpen omdat ze een startende patiënte is en totaal niet weet wat zij nog wel kan eten. Drie maal per week zit ik nu verpakkingen in supermarkten te lezen speurend naar vette woorden als bijvoorbeeld, vezels, soja of zaad. Wel kan ik nu nog glimlachen om hoe ze dat mailtje besloot. Liefs en de hartelijke gluten…!