Winter of zomer?

Sylvia Peters 8 mrt 2017

De laatste weken zijn er veel mensen naar de Alpen geweest voor een wintersportvakantie. Het was voor mij alweer een paar jaar geleden, maar deze winter trok ik ook weer eens naar het besneeuwde zuiden. Eigenlijk ben ik niet echt een wintermens. Het zomerse weer maakt veel meer in mij los. Toch beroert het winterlandschap me ook. De besneeuwde hellingen, de witte daken en bomen, ik blijf het prachtig vinden. Dit beeld straalt een sereniteit uit, één die je diep van binnen raakt. Een soort van kerstgevoel, maar dan zonder geloof. De imposante bergen laten je zien hoe nietig de mensheid is. Zeker in de nachtelijke uren, staan ze dreigend om je heen. Alsof ze nog even willen benadrukken hoe krachtig de natuur kan zijn.

In het Alpendorp lijkt de tijd soms even stil te staan. De dagelijkse nieuwsfeiten en huiselijke beslommeringen worden verdrongen naar de achtergrond. De informatie over de mogelijke afdalingen, het weer en de sneeuwkwaliteit lijken een groot deel van de dag zelfs belangrijker dan de mobiele telefoons van de tieners. Na de laatste afdaling komt hij wel weer tevoorschijn, meestal om de gemaakte selfies te bekijken of om te kijken of de weergoden ze de volgende dag ook goed gezind zijn. Aan het eind van de middag is het tijd voor de après-ski, de stoere verhalen en wat muziek. De wijntjes worden gebracht, het vuur wordt ontstoken en al snel verdwijnen de toestellen weer in de zakken van de ski-jacks.

De zon verdwijnt achter de bergtoppen, waardoor je meteen beseft hoe plezierig die vurige bal voor je was. Toch deert de kou je niet. Het drankje en de gezelligheid houden je warm.
‘Morgen gaat het sneeuwen’ zeggen ze aan de andere tafel. Een glimlach verschijnt op je gezicht. Hier in de Alpen is dat goed nieuws. Verse sneeuw betekent hier niet dat het hele land in rep en roer is. Je hoeft je hier geen zorgen te maken over enorme vertragingen, die je vaak hebt bij sneeuwval in Nederland, zeker als je van A naar B wilt. Een nieuwe lading witte vlokken zorgt juist dat je jezelf nog beter kunt verplaatsen op die lange latten.

De witte wereld heeft dus ook veel mooie kanten. Je zou bijna gaan zingen: ‘let it snow, let it snow’. Maar als jullie het niet erg vinden, kies ik nu toch voor: ‘the summer is magic…’.