Stemmen, in mijn hood?

P.A. van Ham 8 mrt 2017

Het is tijd, tijd om te stemmen. Allerlei stemmen willen mij vertellen wat ik moet stemmen, op wie en welke partij ik moet kiezen. Dus ik zet het voor mezelf even op een rijtje, wat zijn de alternatieven?

De VVD, ik heb er sinds ik mocht stemmen op gestemd. Maar de VVD heeft mij verraden naar mijn gevoel. De VVD zou een volksparij moeten zijn, en een voor vreiheid en democratie. Maar dat doen ze niet. De sleepnetwet voor de AIVD; waar blijft mijn privacy die deze partij zou moeten beschermen? Waar blijft de Vrijheid?

De tegenpool, SP dan wellicht? Neen, geheel niet; ewr zijn goede punten maar teveel tegen. Wat ik met name erg vind is de manier waarop zij de zorg willen invullen, die klopt niet. Wat ik zou willen is dat de zorg door de zorgverleners uitgevoerd wordt zonder inmenging van de verzekeraars. In feite dus het aloude shcoenmaker, blijf bij je leest.

De PVV misschien? Die zweeft ergens tussenin, en neemt de meest populaire overtuigingen over. Maar deze ook niet. Ik houd van Nederland zoals Nederland nu is, met alle invloeden van buiten. Ik heb collegae, en vrienden die van alle hoeken avn de wereld komen, en geen een zou ik “terug sturen”. Dit idee is belachelijk

Groen links lijkt wel een leuke partij, tegenwoordig gedegen en goede punten. Behalve een. De windmolens, die moet ik echt niet. Sterke, als je een correcte CO2 heffing zou verplichten op de productie voor cement om het beton voor die windmolens te maken zouden die krengen niet te betalen zijn. Dus tot Jesse de windmolen hype afzweert, neen.

Denk dan? Geen denken aan. Voor mij zijn de heren van denk een stel landverraders, ze wonen en werken in Nederland en zijn Nederlands maar trekken een buitenlandse mogendheid feitelijk voor, namelijk Turkije en met name Erdogan. Een partij die Erdogan hoger vindt staan dan de Nerdderlandse democratie kan ik niet anders beschouwen dan een stel landverrraders.

Tot slot een kleintje, de piratenpartij, met weing perstijd. Terwijl er wel goede ideen zijn op enkele punten waar ik het mee eens ben, maar ik zie ze niet, ik zie ook geen compleet programma. Ze zouden meer van zichzelf moeten laten zien maar voorlopig is dit ook geen echte keuze.

Uiteindelijk ga ik stemmen, maar ik vermoed een blanco stem. Helas is deze in het Nederlandse systeem niet goed. Ik stel voor dat blanco stemmen ook lege zetels kunnen opleveren, met een twist: ze stemmen altijd NEEN. Dan is de politiek verplicht om zich bij de burger aan te sluiten, niet andersom.