#destemvanNederland

Susan007 6 mrt 2017

Beste meneer de conducteur,

Wij hebben elkaar ontmoet op donderdag 2 maart, in de trein van Maastricht naar Alkmaar. U bent me heus wel al lang vergeten – een gewone, blanke vrouw, reizend met mijn dochtertje van 9. Tegenover ons zat een nette, blonde man – een Zweed, die in Den Haag bleek te wonen en werken. Bij uw regelmatige controle bleek dat deze man vergeten was om in te checken in Maastricht, waardoor hij nu gratis en voor niks lekker met de trein ging. In uw beste steenkolenengels had u hem uitgelegd dat dit a) absoluut niet mag en b) betekent dat hij op de eerstvolgende halte eruit moet, netjes inchecken, en dan pas verder reizen. Nou, duidelijk lijkt me het, hé, meneer de conducteur?

Ja, u had volkomen gelijk. Toch voelde ik met die arme Zweed mee, omdat hij ongeveer zo veel op een zwartrijder leek als ik op Paris Hilton. Maar goed, het mag natuurlijk niet, en dat heb ik aan mijn medereiziger – deze keer echt in het Engels – uitgelegd. Even voerden wij een gesprekje over de moeilijkheden van het treinleven van een export-Nederlander, maar toen, toen keerde u terug. Deze keer met een strenge blik, omdat u, in uw eigen woorden, die meneer een kans had gegeven om eruit te stappen en in te checken. Maar nee, dat had ‘ie niet gedaan toen we net in Weert gestopt waren. Mijn uitleg dat we de halte niet eens gemerkt hadden en dat de meneer tegenover mij door een foutje bij de poortjes in Maastricht niet goed was ingecheckt, kwam echter niet goed aan: ‘Mevrouw, ik regel het met meneer hier zelf, oké, want zijn Engels versta ik beter dan uw Nederlands.’ Zo. What can I say?

Tja, meneer de conducteur, ik begrijp het helemaal. Ook al woon ik ongeveer 10 jaar in Nederland, laat mijn taalvaardigheid nog steeds de wensen over. Mijn Nederlands is echt niet vlekkeloos, zeker niet accentloos, en, kortom, ver van perfect. En nee, ik ben echt niet boos op u. Ik begrijp dat achter uw woorden schuilt een andere stem: de stem van Geert Wilders; de man die ons doet geloven dat alle immigranten naar de hel mogen. Dit is, gelukkig, niet de stem van de gemiddelde Nederlander – maar als we nou op 15 maart massaal op PVV gaan stemmen, wordt dit wél de stem van heel Nederland. Just think about it.