Voor Ayla Caglayan (20-3)

Een mooi stuk, een compliment waard, niet alleen aan de schrijfster maar ook aan Metro die gelegenheid geeft.

Beste Ayla, excuses aanvaard! Niet omdat je iets verkeerd hebt gedaan, maar vanwege je meelevendheid.

Niet alle Nederlanders denken even goed na, voelen zich bedreigd en slaan om zich heen. Anderen weten wel dat er ook in Turkije oppositie bestaat. Dan doel ik niet alleen op Koerden of Gülen aanhangers, ook gewone oppositie.

Waarom gebeurt dit dan toch allemaal? Dat is een complex verhaal en wie weet ken je het al, dus zal ik er niet uitgebreid op ingaan. Een ding wil ik echter wel noemen omdat ik er niemand over hoor en het wel recent speelt: je stem!

Toen in Parijs Charlie Hebdo werd aangevallen, heb ik een oproep gedaan via de Rotterdamse moskeeën: “ga na het vrijdaggebed ieder vanuit je moskee naar het Stadhuis om daar afstand te nemen van de moordenaars in Parijs”. Erbij: dit keer wil ik geen witte mensen zien demonstreren”. Helaas was het aan dovemans oren gericht. Horen we je stem niet, dan lijkt het alsof je stilzwijgend goedkeuring geeft.

Waarom dat? Zodat de daders, waar ook ter wereld, zouden zien, dat hun Islam niet ieders Islam is (zij kijken echt mee). Zodat zij zouden weten dat zij niemand redden of voor hen opkomen. Zodat Nederlanders zouden zien dat niet iedere Islamiet gewelddadig is en zij niet alleen staan in hun woede, angst en verdriet.

Van de buitenkant kun je helaas niet zien waar iemand voor staat. Ben je met of zonder hoofddoek fanatieker of juist gematigder? Kun je aan de kleur zien of het misschien een Koerd is? Of kun je het horen aan hun taalvaardigheid? Doen en denken Marokkanen hetzelfde of anders dan Turken? Als die witten tenminste dat verschil kunnen zien(?) Nee, nee en nog eens nee. En daarom word je over één kam geschoren.

Daarom, laat zien waar je staat. Ook als je daar risico mee loopt. Je kent vast wel mensen die dezelfde opvattingen hebben als jij. Die hun toekomst hier in NL willen, net als al die andere immigranten die hier in de loop der eeuwen zijn neergestreken. Je staat dus niet alleen en de macht die onrust zaait of verdeeldheid, zal verliezen naarmate jullie stemmen met meer zullen klinken.

Arjan Bosch